Сложете край на лимитите и бюджетите!

Интервю за komentator.bg

Г-н Кацаров, правителството е в оставка и няма здравен министър, лекарският съюз иска и оставката на управителя на НЗОК на фона на куп нормативни документи, наложени едностранно от касата и Министерския съвет. Те взривиха системата и наистина могат да застрашат достъпа на пациентите до лечение. Защо се стигна дотук в здравеопазването?

Стигна се дотук, защото се върнахме там, откъдето тръгнахме. Върнахме се към съветското здравеопазване с бюджетно плащане на участъкови лекари и болници и така превърнахме медицината в административна услуга. Няма го здравно-осигурителният модел, който тръгна през 1998-1999 къде направен, къде недоправен, но идеята бе да се въведат пазарни принципи, конкуренция и така да се повиши качеството на медицинската услуга. С годините системата не се доразви или се разви за определени кръгове, които натрупаха цяло състояние. Те се възползваха от липсата на надграждане на модела и сега обикновено са противници на всякакви промени. Към 2008 се въведоха лимити на болниците, преди това регулативни стандарти в извънболничната медицинска помощ, а сега имаме не само лимитиране на месечната сума, но въведоха лимит и на операциите. Този месец ще оперираш 100 хернии и 20 язви. Ако оперираш повече, няма да ти ги платя. След като правим бюджетно здравеопазване, каквото на практика го превърнахме отново, тогава за какво ни е здравната каса? Тя се явява като отдел на финансовото министерство. Има недоволство, и лекарите, и болните, всички са недоволни, но решение няма и никой не желае да го промени. Има политическо статукво, което ни е оставило без избор. Така стана – създадохме здравно-осигурителна система, но я управлявахме лошо, не я развихме и сега сме потърпевши, много хора умират от лечими заболявания.
И се настани корупцията. Още от 2003 се заговори за черни каси в болниците, та до ден днешен се дават пари на ръка, под маса, над маса и т.н...Вследствие на бюджетното здравеопазване дойде и корупцията – тя е пряк резултат от това. Страшното е, че се наложи като модел на мислене и поведение във взаимоотношенията лекар-пациент. Лекарят няма стремеж да се хареса на болния, да му даде качествена медицинска помощ, а гледа как да се хареса на шефа на РЗОК, който му дава парите.

Но вече и за пациента е нормално, дори задължително условие , че за да бъде лекуван добре, трябва да плати на ръка и то колкото му поискат.

Да, така е. И утре да се сменят правилата, няма бързо да има резултати, години трябва да минат, за да се изгради нормална култура на общуване между лекар и пациент.
Как да се сменят правилата, лекарите да излязат на улицата и да протестират ли?
Мисля, че не им отива на лекарите да са на улицата. Те имат много силен инструмент, но не могат да го използват, защото не са единни. Аз вчера говорих с едни общопрактикуващи лекари, коiто се оплакваха, че нямат диалог с управляващите системата. Ами не се оплаквайте и не говорете за диалог, къде са ви резултатите от този диалог вече 8 години. Толкова е просто. Вие сте 5000 души, обявявате, че от утре прекратявате едностранно договорите си с НЗОК, слагате на кабинета си ценоразпис и ще видите как още на другия ден ще ви потърсят за преговори. Няма нужда да ходите на улицата и да скандирате.

През последните години се увеличиха съдебните дела и Центърът за защита правата в здравеопазването има намеса, нали?

Броят на съдебните дела наистина нарасна. Само през нас са минали около 180. В по-голямата част сме защитавали лекари срещу здравната каса. Друга част са дела срещу административни актове като Наредба 34, Наредбата за специализации, атакували сме решения на УС на НЗОК. Имаме и дела на пациенти срещу болници за непозволена увреда и срещу МЗ за неосигуряване на лекарства – такива бяха на Теодора Захариева и на Ангелина Бонева. Знакови дела с големи присъди и обезщетения и те до голяма степен спомогнаха да се промени здравната система. И смисълът на тези дела не е просто заради пациента, а чрез съда да принудим администрацията и политиците да променят системата. И че така не може да продължават, ако не го направят, ще бъдат осъждани и ще плащат големи обезщетения. Чрез този натиск граждански и чрез съда се получи и нещо добро през последните години, а именно че спряха търговете за лекарства в министерството, а вече минават през НЗОК. Така повече хора с различни заболявания имат по-голям достъп до медикаментозно лечение.

Един месец след като заработи интернет платформата „Потребителски рейтинг на болниците” – www.dobritebolnici.info към ЦЗПЗ какви са първите резултати, очертават ли се вече водещите болници?

За анализ е още рано да говорим. Но интересът нараства. Има вече 15 000 посещения. Виждам тенденция, която според мен няма да се промени в бъдеще – класацията се води от частни болници, а в дъното са държавните. Рейтингът е важен, за мен обаче по – важно е друго – не толкова класирането, важното е, че тази интернет платформа дава възможност човек да получи много информация за самите болници, а освен това - тъй като тя позволява да се изрази свободно мнение от всеки пациент за впечатлението му от лечението, подпомага болния къде да избере да се лекува. Той предварително може да види какво са споделили хора, които са се лекували в тази болница за отношението на персонала, за храната, за хигиената, за резултатите от лечението и така да направи един по – добър информиран избор коя болница да избере за своето лечение.
Има написани много интересни мнения, като започнеш с това “взеха ми пари за упойка“ и стигнеш до “сестрите пушат на аварийното стълбище“...
Това му е направило впечатление на човека, това е написал. Но ето как мнението на пациента е полезно и на управителя на болницата, защото така той получава обратна връзка. Нашата идея е по този начин да стимулираме конкуренцията между болниците, да предоставят по – добри и по – качествени услуги, за да се харесат на пациентите и да имат по – добър потребителски рейтинг. Намерението ни е в края на годината да отчетем болниците с най-висока оценка, да учредим награда от името на пациентите и на специална церемония да връчим „оскарите“ на най-добрите лечебни заведения.

Какво първо трябва да се направи в здравеопазването от новата власт, която ще си изберем след месец-два?

Сега и да увеличат направленията и да преизчислят бюджетите на болниците, за да утихне напрежението, пак ще е работа на парче.
Край на бюджети и лимити, да се заложи на финансирането на дейност. Простичко е. Колкото пациенти, толкова пари. Ти нямаш пациенти – фалираш и не можеш да се сърдиш, че болните не идват при теб. Сега какво става – има милиард и нещо бюджет за болници и се  разпределят спрямо броя им, ама като се появи нова болница, сметките се объркват. И трябва да се вземе от някоя , за да се даде на друга. Но защо е тази глупост? Нали се плаща за излекувани болни. Статистиката сочи 1 млн. и 600-700 хиляди хоспитализации годишно, това е статистиката на НЗОК от десет години насам. Плаща се за тези хоспитализации, за тези здравноосигурени лица и е без значение дали те са лекувани в 100 болници или в 50. Няма причина да се правят бюджети на болниците. Ама те надписвали. Ама решението е просто – въвежда се обикновена електронна карта с данните на пациента, не е необходимо държавата да ни я дава, можем и ние да си я купим за левче. Защото не струва скъпо като изработка. И ако тази карта не мине през терминала на болницата, не се плаща. Така аз като пациент ставам контрольор на болницата. Като не съм доволен от лечението няма да дам картата си, с което ще предизвиквам проверка на осигурителя. И ако прецени, че съм прав, няма да плати на болницата. И така се получават 6 милиона контрольори колкото е броят на здравноосигурените лица, няма нужда от дирекция контрол на НЗОК. По този начин отношенията се нормализират, лекарят и болницата ще се стремят да лекуват качествено своя пациент, защото освен, че така ще си получат парите, той ще ги препоръча и на други болни и ще дойдат още пари. Болницата ще се развие, ще инвестира в нови клиники, апаратура и така…това е пътят.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»