В здравеопазването има хиляди малки монополчета

\"\"НЗОК промени правилата за заплащане в извънболничната и болничната помощ. Промяната е и в правилата за реда за определяне на броя на направленията, личните лекари ще могат да използват допълнително 10 процента. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че правилата през 2012-а година могат да се смятат за по-добри само ако ги сравняваме с безумията от 2013-а. Но те са лоши правила. От друга страна, има известна измама в съобщенията за правото на лекарите да надвишават с 10 процента, защото трябва да си зададем въпроса 10 процента от какво - попита д-р Кацаров и даде пример с конкретни данни.


През 2012-а година се определяха месечни бюджети за болниците. През 2013-а година беше лимитиран и броят на извършените операции, освен бюджета. Оказа се, че болниците получиха лимит нула-нула операции, които болницата може да извърши. Този абсурд беше премахнат и ние се върнахме на стария бюджет на месечни бюджети, което също е лошо.
Понеже се говори за монополите, искам да обърна внимание на нещо, за което не се говори. Да, Здравната каса е монопол, но в системата на здравеопазването имаме хиляди малки монополчета. Има една група хора, които съветват министъра как да се пишат медицинските стандарти, в които се налагат изисквания, на които отговорят само клиниките, в които те работят. По този начин изкуствено създават дефицит на предлагането на медицинската услуга. По изкуствен и административен път създават опашка пред своята клиника и за да влезеш, трябва да платиш. Това отива и в другата сфера - изписването на лекарствата. Това е също монопол.
Чуйте разговора в звуковия файл.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»