Големите държавни болници не са предпочитани от пациентите

Големите държавни болници не са предпочитани от пациентите и все повече от тях избират да се лекуват в малки специализирани здравни заведения или частни клиники. Това показва сайтът на Центъра за защита правата в здравеопазването dobritebolnici.info, на който пациенти оценяват качеството на услугата, която получават в лечебните заведения. Хората определено не са доволни, а всеки втори признава, че е давал пари под масата по време на лечението си в болница, коментира д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

Според моментния рейтинг на първо място е частната плевенска МБАЛ „Св. Панталеймон“, чийто прогнозен бюджет за тази година е малко над 3,5 млн. лв. На второ и трето място са онкоцентровете в Пловдив и Стара Загора. Първата софийска клиника в класацията - тази на д-р Атанас Щерев за репродуктивна медицина, е на четвърта позиция. Най-напред от големите болници е частната „Токуда“, която заема шесто място. Тя разполага с десет пъти по-голям бюджет от болниците в призовата тройка.
Останалите големи лечебни заведения в София и страната, които поглъщат почти половината от парите за здраве и където поне на книга трябва да работят най-добрите специалисти, дори не са в първата стотица. Пациентите, които оценяват изхода от лечението, отношението на лекарите, информацията, която получават, храната и чистотата, са запратили на незавидното 104-то място АГ „Майчин дом“, на 111-о - ВМА, на 115-о - Александровска. Още по-назад са „Пирогов“, който е класиран на 118-а позиция, и ИСУЛ - на 133-то място.
Най-голямото лечебно заведение - пловдивската „Св. Георги“ е 107-а според пациентите. Варненските „Св. Анна“ и „Св. Марина“ са съответно на 108-о и 114-о място, а МБАЛ-Бургас е на 121-во.
Жулиета Недялкова, в-к Преса

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»