НЕЛК бави решения 1 година

Здравейте,                                                                              
В началото на 2013 година бях  освидетелстван от ТЕЛК за втори път (поставена ми е изкуствена аортна клапа и два байпаса през 2009 г. и бях със 75% инвалидност). При повторното ми явяване пред ТЕЛК получих същите проценти инвалидност, но решението беше обжалвано от НОИ и сега чакам решение от НЕЛК. От там ме осведомиха, че трябва да почакам година, ако не и повече, тъй като имали много работа (доколкото разбрах установения по закон срок е три месеца) и имало стотици, ако не и хиляди такива, като мен.
Въпросът ми е, тъй като свършвам вече спестяванията си, как ще си купувам лекарствата със 110 лева отпуснати от НОИ, докато се произнесе НЕЛК? Кандидатствал съм на много места за работа, но след като разберат, че съм с клапа на сърцето, не ме искат и за портиер, а съм на 48 години.

Кажете ми ако можете как законно да си получа решението на НЕЛК, тъй като много хора ме посъветваха да се опитам с подкуп, но аз не съм човек, които ще подхрани корупцията, а съм сигурен, че именно с това забавяне на тези решения тя (корупцията) процъфтява.

Здравейте,
Срокът за произнасяне е три месеца. Единствената законова възможност е да се обжалва мълчалив отказ. За съжаление, макар, че делото ще бъде спечелено, предвид скоростта на работа на съда, това едва ли ще ускори процедурата.
Можете да подадетет жалба до омбудсмана, който по закон е отговорен за работата на администрацията. Жалба може да се подаде и до МЗ. НЕЛК е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и е на пряко подчинение на МЗ.
Подаването на жалби и завеждане на дело пред Административния съд може да помогне за решаването на конкретния случай, но цялостна промяна за подобрение на работата няма да настъпи без сериозни промени в организацията и реда за работа на органите на медицинската експертиза.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»