Цените на лекарствата следват административна, а не пазарна логика

Цените на лекарствата, които се покриват частично от здравната каса, се актуализират за сметка на аптеките и пациентите, сигнализираха представители на фармацевтичния бранш по Нова ТВ в понеделник, след като в медията бе получен зрителски сигнал, че едно и също лекарство се предлага за 16 лв. в една столична аптека, а в друга струва едва 9 лв.
"Аптеките не определят цените на лекарствата. Те се определят от специален орган", поясни Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз.

По думите му, често се случва даден препарат да бъде закупен от аптеката на една цена, която след актуализацията да падне и аптеката да бъде длъжна да го продава по-евтино.

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки предупреди, че "все повече ще излиза на преден план проблемът с голямата динамика в цените". "На всеки 15 дни има актуализация на позитивния и реиmбурсния списък, разликите понякога са огромни и аптеките не смогват да ги отразят в цените", допълни той.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пазарна логика в ценообразуването няма, а причината се крие в намесата на държавата.
"Тъй като НЗОК реимбурсира най-ниската цена от дадена група лекарства, когато се регистрира продукт с по-ниска цена, лекарството за крайния потребител е по-скъпо, защото частта, която той доплаща, нараства", обясни той.
В Нова ТВ е бил подаден и друг зрителски сигнал за лекарство, което в България е седем пъти по-скъпо, отколкото, например, в Турция.
Според Николай Костов, цената се определя от притежателя на разрешителното за употреба при самата регистрация на медикаментите в съответната държава. Стойчо Кацаров обаче обясни, че причината за фрапиращите разлики в цените е провокирана от нормативната уредба.
"Когато фиксираш с наредба, че в продължение на една година производителят не може да променя регистрираната цена на продукта, или може да я промени само спрямо инфлацията, ако съм производител, за да се защитя от бъдещи проблеми, ще регистрирам по-висока цена, преди наредбата да е влязла в сила", поясни той.
Това гласи параграф в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти от 30 април м.г., според който притежателите на разрешения "не могат да заявяват увеличение на регистрираните цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, с по-голям процент от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена".

mediapool.bg

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»