Пазарът, а не контролът е решението

drugsГъвкави и прости правила за откриване и закриване на аптеки ще направят много повече за намаляване на цените на лекарствата, отколкото масирани проверки на контролните органи. Това каза за агенция „Фокус” д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на ЦЗПЗ, по повод съобщенията, че лекарствата в курортите се продават на много по-високи цени от максимално разрешението.

Безсмислено е да се регулират цените на лекарствата. Първото решение за цените на лекарствата по морските курорти, за което се сеща човек, е контролните органи да отидат, да проверят и да санкционират тези, които нарушават закона и продават лекарствата на двойни цени.
Дори с проверки, нарушения пак ще има и именно това показва колко безсмислено е да се регулират цените на лекарствата.
Д-р Кацаров заяви, че няма значение какви цени са заявени, след като те не се спазват и решението е да се предприемат организационни мерки, така че да се стимулира конкуренцията на пазара. Така ефектът ще бъде много по-добър и цените ще паднат, дори под тези, на които се продават в страната.
„През зимата аптеките по курортите работят на минимум, защото няма хора. Именно затова през лятото те вдигат цените”, каза още д-р Кацаров. Той добави, че ако има по голяма гъвкавост в законодателството и се измислят различни механизми за функционирането на аптеките, тогава ще бъде постигнат по- силен ефект.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»