Майчин дом беше осъден за падналия асансьор

С решение №2223/03.12.2014 г., Софийският апелативен съд осъди УМБАЛ Майчин дом ЕАД София да изплати на Лидия Димитрова 90 000 лв. обезщетение за вреди причинени от виновно неизпълнение на задълженията на служители си, на които е възложено поддържането в техническа изправност на асансьорните съоръжения на болницата.

В решението си Софийският апелативен съд е записал, че причина за падането на асансьора, пълен с бременни жени и последвалият удар в дъното на шахтата се явява единствено неизправността на системата срещу свободно падане на кабината. Вещите лица са установили, че към датата на инцидента ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила.
Съдът е установил, че с ревизионен акт №7 от 18.06.2014 г. на Дирекция Държавен технически надзор (ДДТН) е направено задължително предписание въжето на ограничителя на скоростта на асансьора да бъде сменено в срок от три месеца. По делото липсват доказателства това предписание да е изпълнено към датата на инцидента – 02.03.2010 г. или с други думи 5 месеца след разписаното.
Съдът приема за правилно и заключението на експертите, че към датата на инцидента злополучния асансьор не е имал устройство за контрол на товара. Той е бил предвиден максимално за 6 души, но в него са качени между 10 и 12. По време на съдебното следствие се оказва, че „Майчин дом“ не е имала техническа документация за злополучния асансьор, а с такава се е снабдила едва след инцидента, съобщава агенция БЛИЦ.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»