ИАМО е глобила с 2000 лв. педиатър за смъртта на дете

Това става ясно от решение на Административния съд в Пловдив, което не подлежи на обжалване, съобщиха Дарик и БТА.

Иван Маринов, на година и 4 месеца, умира от пневмония няколко часа, след като д-р Магда Илиева от Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив отказва да го хоспитализира, се посочва в съдебния акт.

Детето е заведено на преглед в звеното за детски болести към Спешното отделение на „Св. Георги" на 19 ноември 2013 г. към 23.30 ч. С него е баба му, която го гледа. Момченцето е със затруднено дишане и температура.

Преглежда го д-р Магда Илиева, която му поставя диагнозата „неуточнена пневмония", без да назначи изследвания. Тя преценява, че детето трябва да бъде настанено в болница, но тъй като в „Св. Георги" няма свободни легла, насочва бабата към общинската болница „Св. Мина". Не изпраща линейка да транспортира детето до другото здравно заведение и бабата тръгва с него сама.
10 минути след полунощ момченцето е хоспитализирано в „Св. Мина", но към 3.00 ч. състоянието му рязко се влошава и то умира.

Впоследствие става ясно, че ден по-рано - на 18 ноември 2013 г., бабата на два пъти води детето за преглед в Спешното отделение на Университетската болница. То е прегледано от дежурния лекар д-р Веселина Дундекова, която го диагностицира с „остър бронхит", предписва антибиотик и го насочва за лечение към личния лекар.

Същия ден детето пак е отведено в УМБАЛ, този път с линейка на „Спешна помощ". Прегледът отново е извършен от д-р Дундекова, направена е и консултация с дежурния лекар в Клиниката по педиатрия. Диагнозата отново е „остър бронхит", но детето не е хоспитализирано като спешен случай.

След смъртта на момченцето прокуратурата се самосезира, но разследването все още не е приключило.

Междувременно след проверка от Изпълнителната агенция „Медицински одит" са констатирани нарушения на здравните стандарти и на д-р Магда Илиева е наложена глоба от 2000 лв., тъй като не е назначила изследвания и не е организирала транспортирането на детето до другата болница с линейка.

Педиатърката обжалва санкцията, но тя е потвърдена от Пловдивския административен съд.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»