Оперираха успешно бременна с огромен тумор

22-годишна жена, бременна в шестия месец, бе оперирана успешно в Националната онкологична болница, от голям тумор на десния бъбрек с размери около 30х30 см.
От лечебното заведение съобщиха, че ако туморът не е бил отстранен, би засегнал необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена.

Туморът е с изключително големи размери, заемащ цялата дясна половина на коремната кухина, избутващ и притискащ матката с плода в нея, с метастази в регионалните лимфни възли.

Той е отстранен изцяло, като са отстранени и всички засегнати лимфни възли.

Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало тромб (съсирек) в долната куха вена (най-голямата вена преминаваща през корема), което е наложило частично изрязване на стената на вената и отстраняването на тромба.

Операцията е извършена от комбиниран екип на Клиниката по коремна хиругия и Клиниката по урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков.

Бременността е запазена, като наблюдението на плода в следоперативния период не е показало патологични промени.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»