Италиански хирург ще пришива глава към тяло

Само след 2 години ще може да бъде осъществена първата трансплантация, при която глава ще бъде пришита към цяло тяло на донор, твърди италиански неврохирург. Серджо Канаверо от Торинската група за напреднала невромодулация в Италия вярва, че методът може да спаси живота на болни от рак, или хора, чиито нерви и мускули са атрофирали, съобщи сп. "Ню Сайънтист".Според The Guardian ученият ще започне експериментите в тази област още през юни.

"Мисля, че сме достигнали време, когато всички технически аспекти са възможни. Ако обществото не го иска, няма да го направя. Но ако хората в САЩ или Европа са против, това не означава, че няма да го направим другаде. Опитвам се да подходя правилно към това, но преди да направиш каквото и да е, първо се увери, че хората ще те последват", заяви г-н Канаверо.

Такава операция била извършена през 1970 г. с ограничен успех върху маймуна. Тогава хирурзите не съединили гръбначният стълб и животното не можело да се движи. Маймуната живяла само 9 дни, докато имунната система на тялото й отхвърлила главата.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»