НЗОК ще светне с минимум двеста милиона

r.todorovaЗа първите два месеца болниците са отчели дейност със 74 милиона лева над определените от НЗОК лимити. Ако се запази тенденцията от първите два месеца и ако разделим парите за болнична помощ на 12-те месеца, тогава лечебните заведения ще разполагат с по 121 млн. лв. средномесечно, при отчетени дейности за декември и януари за над 155 милиона.
Тук не влизат парите за онкомедикаменти и медицински изделия в болниците. Лечебните заведения пък отчитат дейност за около 130 млн. лв. Т.е. месечно преразходът е около 10 млн. лв., или 120 млн. лв. за цялата година. Това обаче не е толкова притеснително, колкото проблемът с онколекарствата в болниците. За тях се предвиждат по около 13,5 млн. лв. месечно, а се разходва терапия за над 20 млн. лв. месечно. Ето още 85 млн. лв. на минус в бюджета по това перо. За медицинските изделия имаме 77 млн. лв. Годишно, или по около 5 млн. лв. месечно. Харчат се обаче по 6,1 млн. лева. Ето и оттук още 12 млн. лв. преразход.
За лекарства за домашно лечение са осигурени 544,16 млн. лв., или средномесечно по 45,3 млн. лв. Към момента плащаме по 52 млн. лв. Ако картината остане същата, до края на годината ще сме на минус с още 84 млн. лв. Виждате как остатъкът от резерва отива за лекарства и няма механизъм, по който разходите им да се ограничат, тъй като хората си вземат медикаментите и няма как да им ги отнемем. С други думи - нямаме полезен ход. Успокояване може да има само в болниците. В най-добрия случай НЗОК ще „светне“ с 200 млн. лв.
От 301 млн. лв. резерв останаха само 111 млн. лв. (с решение на парламента 190 млн. лв. бяха предварително взети за болниците и вече са заложени в месечните им бюджети, а 20 млн. лв. - за извънболнична помощ). Логично е остатъкът да се даде за лекарства, защото те няма как да бъдат покрити, казва пред в-к Труд Д-р Тодорова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»