Грешно лекарство било отпуснато от помощник - фармацевт

Помощник-фармацевт нерегламентирано е отпуснал грешното лекарство, което едва не погуби шестмесечно бебе в Кюстендил. До заключението са стигнали от Българския фармацевтичен съюз, откъдето уточняват, че по закон единствено магистър-фармацевтите имат право да отпускат лекарства по лекарско предписание.
6-месечно бебе получило бета - миметик, вместо предписания антибиотик, в резултат на което от устата на малчугана започнала да излиза пяна, а ръцете му посинели. След четири дни в болница, бебето било стабилизирано.
От Фармацевтичния съюз припомнят, че всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт.
От БФС поискали случаят да бъде проверен от отговорните институции. От което излиза, че БФС не е сред тях, а отговорността й се свежда до събирането на членски внос.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»