От пазара продължават да изчезват важни лекарства

drugsВ момента в страната липсват инсулин, онколекарства, биологични продукти за ревматоиден артрит, лупус, астма. От две седмици в нито един склад няма траватан - капки за очи за болни от глаукома. Препаратът, прилаган самостоятелно или в комбинация с други, е единствената терапия за намаляване на вътреочното налягане. Ако не се поставя дори само няколко дни, пациентът може да получи глаукомна кома.
В агенцията по лекарствата всеки месец постъпват над 4000 заявления за законен реекспорт. Проблемът е и в нелегалния износ, чиито размери заплашително растат, посочи проф. Гетов от Българския фармацевтичен съюз.  Тези лекарства са най-евтини в България и затова са атрактивни за паралелен износ. Разликата между цената им тук и в Германия, закъдето най-често са изнасяни, е в пъти.
БФС предлага със закон да се забрани износа на определени медикаменти.  По същата логика и със същия успех Германия може да забрани износа на автомобили втора ръка за България.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»