Млади лекари питат как Лъчезар Иванов е станал доцент

questМлади лекари са притеснени от процедурата за избор на Лъчезар Иванов за доцент към Медицински факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски".
От Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване" изразяват притеснението си и от липсващата прозрачност и възможна субективност при спазването на изискванията на закона, касаещ развитието на академичния състав при висшите учебни заведения.

Младите лекари настояват да бъде създадена експертна комисия от независими специалисти, която да потвърди обективността на сегашните резултати. Те мотивират искането си с възникналите през 2012 г. скандални обстоятелства при аналогичен конкурс, проведен на базата на Медицински университет-София.

От гражданската инициатива изтъкват, че отсъствието на ефективен контрол от страна на Министерство на образованието създава порочни условия за спекулации и кариерно израстване по неясни правила - фактори, оказващи силно демотивиращ ефект върху младите специалисти.

Освен това младите лекари молят за среща, на която да представят вижданията си по въпроса.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»