От 1 април - в болница само с личен документ

От 1 април приемът и изписването от болница на здравноосигурените пациенти ще става само след представяне на български личен документ, съобщиха от НЗОК.
Хоспитализациите и дехоспитализациите ще бъдат включени в единна Регистрационна система. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ.
Системата ще обработва данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на НЗОК, за да се провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Личните документи, които могат да бъдат представяни са:

- Лична карта;
- Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;
- Паспорт;
- Моряшки паспорт;
- Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;
- Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;
- Разрешение за (постоянно) пребиваване;
- Български личен документ от стар тип (зелен паспорт)

Новородените и децата под 14 години пък ще се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система, допълват от здравната каса.
Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.
От касата напомнят на договорните си партньори, че на 20 март в Държавен вестник е публикувано постановление № 57 на Министерския съвет, в което е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.
Ден по-рано парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, според които през 2016 г. хората ще имат 6-месечен период да платят пропуснатите през последните 3 г. здравни осигуровки. Ако не го направят - ще платят всичко неплатено.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»