Държавата не дава 4 млрд. лева за здравеопазване!

Преди няколко дни премиерът Борисов заяви, че държавата давала 4 милиарда лева за здравеопазване и хората пак били stkaнедоволни. Премиерът е прав за недоволството, но греши за парите. Всички разходи на НЗОК (в това число и за заплати и осигуровки на 2000 служители) са 3 075 534 000 лв. Бюджетът на МЗ е точно 435 219 800 лв, от които обаче 42 млн. лева са трансфер към НЗОК, тоест чистата сума, като разход за бюджета е 393 млн. лева. Да добавим 100 милиона лева здравни разходи, минаващи през МС, МО, МТИТ, МВР и общините.  Това е всичко.  Следователно общо публичните разходи за здравеопазване не надхвърлят 3.5 млрд. лв. Откъде се появи числото 4 млрд.?
Възможни са няколко хипотези:

1. Премиерът не е дребнав и е закръглил числото 3.5 млрд. на 4 млрд. лева.
2. Премиерът не е чел (или е забравил) Закона за Държавния бюджет и Закона за бюджет на НЗОК и се е оставил някой да го подведе с числата.
3. Премиерът наистина иска да даде 4 милиарда лева, което означава, че предстои актуализация на бюджета на НЗОК с 500 милиона. Ако тази е вярната хипотеза, то БЛС и НЗОК трябва да започнат преговори за увеличаване на цените на Клиничните пътеки, иначе парите няма да бъдат усвоени.
В действителност „грешката“ на премиера е много повече от 500 милиона лева. Далече не всички от тези 3.5 млрд. лева, които се определят, като публични разходи, са държавни разходи. В закона за държания бюджет за 2015 година е предвиден трансфер към НЗОК в размер на 1 020 279 000 лева. Добавяме коригиран разход на МЗ в размер на 393 млн. лева и 100 млн. лева разходи на общини и ведомства. Това прави 1.5 милиарда лева разход на бюджета за здравеопазване. Останалите 2 млрд. лева са парите от личните здравни вноски, в това число и на самия Премиер. Тези пари не са нито приход, нито разход на държавния бюджет. Всяка година, колкото се съберат, толкова се и харчат.
За да бъде изчерпателен анализът нека видим и обратната страна – какви са приходите на бюджета от здравната система. Вече уточнихме, че публичният ресурс е 3.5 млрд. лева. Според Световната банка и СЗО, ½ от разходите за здравеопазване в България се покриват с публичните средства, а другата половина се плаща от пациента (или застрахователя, ако има такъв) в момента на получаване на услугата. Следователно общият оборот на парите в здравната ни система е около 7 млрд. лева. Приходът само от ДДС за държания бюджет е 1.4 млрд. лева (20% от 7 млрд.). Добавете приходи от Данък общ доход на над 100 000 заети, приходи от Данък печалба, Приходи от общински и държавни такси и ще видите, че държавния бюджет не само не разходва пари за здраве, но всъщност получава повече, отколкото дава.   
Д-р С. Кацаров

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»