Нов сигнал за нерегламентирани плащания в бургаска болница.

 

snimka statiaВ ЦЗПЗ зачестиха сигналите за нерегламентирани плащания в здравни заведения по българско черноморие.

Такъв е и случаят на едно 16 годишно момиче, на което се наложило да ползва медицинска помощ в Бургас, поради внезапно влошеното й здравословно състояние, по време на семейната почивка. Заедно с родителите си, детето посещава лечебно заведение в Бургас, където след като представят здравноосигурителната й книжка им е обяснено, че трябва да заплатят потребителска такса в размер на 6.50 лв под предлог, че „лицето не е от региона“. Плащанията не престават до тук,

след консултация с дежурния лекар й е поставена система, за която майка й заплаща още 49 лв.
Във връзка с този случай, искаме да напомним на всички „забравили“, че малолетните и непълнолетните са освободени от заплащането на потребителска такса, съгласно чл. 37, ал.2 от Закона за здравно осигуряване. Конституционен принцип е, че децата са под закрилата на държавата, като същия е изведен като водещ и в Закона за здравето (чл. 2, т. 2), aименно опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на следните принципи: т. 2 осигуряване на достъпна и качествена здравна помощ, с приоритет за децата.

Изрично в Закона за здравето е записано (чл. 100, ал.2), че всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут.
Хубаво е това да не бъде забравяно от здравните заведения, които възползвайки се от незнанието на търсещите лекарска помощ, на техен гръб и чрез нарушаване на правата им, се опитват да се облагодетелстват неправомерно. Препоръчваме при започнатите вече внезапни проверки на лечебните заведения в цялата страна от контролните органи, да бъдат взети под внимание специално тези по българското черноморие, предвид зачислите оплаквания от граждани.
Важно е всеки да знае, че ако пребивава в друго населено място за срок до един месец и трябва да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. Необходимо е да му представи здравноосигурителната си книжка.
Ако престоя в друго населено място е за срок от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта се попълва формуляр за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който е избран за периода на пребиваването на новото населено място. При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянния избор на общопрактикуващ лекар.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»