Искра Карапенева за "Beyond Silos"

Iskra Karapeneva - BS

Г-жа Искра Карапенева е общителна и изключително ерудирана дама на 80 год. от гр. София – инженер-технолог, завършва висшето си образование в Московския нефтен институт. Дълги години работи в сферата на държавния сектор като експерт по проблемите на химическата промишленост. Живее сама, но се радва син, 3 внука и 6 правнука. През януари т.г. претърпява тежка операция на злокачествено образувание, вследствие на което и се налага постоянно следене на здравословното й състояние и допълнителни грижи.

От личния си лекар научава за проекта “Beyond Silos”,който е насочен именно към мониторинг на здравословното състояние на самотни възрастни хора над 65 години и решава да се включи. Искра използва услугата от месец май и споделя, че тази програма й дава увереност и спокойствие, че има някой, който да може да следи ежедневно жизнените й показатели и да реагира при нарушение на зравословното й състояние, както и да и даде адекватна консултация как да постъпи при възникнал здравословен проблем. Тя определя като важен социалният аспект,  който се създава при кореспонденцията между нея и Кол центъра както и от посещенията на социалните асистенти. Интегрираните грижи, които са включени в “Beyond Silos” и които използва г-жа Карапенева, както и всички включени в проекта са: измерване на артериално налягане, пулс, температура на околната среда, сигнал за напомняне за приемане на лекарства както и “паник бутон“ , при който потребителите имат директна връзка с Кол центъра или алтернативно с телефон 112, за щастие на Искра не и се е налагало да използва този бутон.

Относно цялостното здравословно състояние на българите, мнението на Искра е, че те не отделят достатъчно внимание и време за преждевремената профилактика – „Проблемът на България е профилактиката“ споделя тя. Според нея парите, които се отделят за профилактика са незначителни спрямо тези, които следва да се дадат по-нататък за сложна интервенция, а същинските проблеми са последвалите усложнения и мъките, които човек трябва да изтърпи, вследствие на занемарена грижа. Ето защо тя призовава българските граждани да ходят редовно на прегледи и да не го отлагат, за да не се налага в последствие, затова че не са отделили 2 часа за преглед да страдат дълго време. Подкрепяме казаното от г-жа Карапенева и се надяваме, че всеки един от вас си помага, грижейки се за здравословното си състояние. Ние сме готови да помогнем при възникнали нередности в здравната система, но за вас е по-добре да не се стига до там.

 

 Тази публикация произтича от проект Beyond Silos, който е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на Програма за подкрепа на политиката в областта на ИКТ от Рамковата програма за конкурентноспособност и иновации със споразумение за безвъзмездна помощ No 621069. 

 

www.beyondsilos.eu

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»