Красимира Величкова: Искаме да знаем кой подаде сигнала и кой има интерес

KrasimiraVelichkovaДнес официално ще бъде внесена петицията, инициирана от неправителствени организации и членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи един от организаторите – Красимира Величкова. Петицията касае акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца и съдържа 7 въпроса към премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацарови вътрешния министър Румяна Бъчварова, чиято цел е да установят кой печели от арестите и смяната на ръководството на Фонда.
Преди дни Красимира Величкова, която е директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца публикува и статус във „Фейсбук“, в който опроверга редица от твърденията на здравния министър Петър Москов, направени в негово телевизионно интервю по повод дейността на Фонда.
„Искаме да знаем кой подаде сигнала и кой има интерес, кой подаваше информация към медии като ПИК и „Блиц“, защо прокуратурата не е променила на сайта си непотвърдената впоследствие информация относно повода за задържането, министър Москов или е бил подведен, или самият той е имал друга цел – например фондът да бъде върнат като дирекция в здравното министерство.защо се пуснаха кадри от апартамента на директора Павел Александров“, изреди част от въпросите Величкова в предаването "Просто Диков" по телевизия BiT.
„Ние няма да се уморим да търсим истината и ще изискваме от Петър Москов той да носи отговорността“, коментира Величкова. Според нея министър Москов или е бил подведен, или самият той е имал друга цел – например фондът да бъде върнат като дирекция в здравното министерство. „Не е мислено за децата“ – това гарантира още тя.
Величкова твърди още, че са били изпраттени десетки писма с идеи за подобряването работата на фонда, но министърът не се е отзовал нито един път.
Според нея в последното си прессъобщение МЗ „нагазват в още по-дълбоки лъжи“, като например, че е можело да се спестят средства за лечение на деца в будна кома – нещо, което по думите й, фондът не е спирал да прави.
Пари не могат да се откраднат, още повече си представете как водещи европейски центрове, на които фондът плаща директно, връщат на ръководството пари под масата, категорична бе Величкова.
Прокуратурата още няма повдигнати обвинения за т.нар „организирана престъпна група“, от фондът чакат доказателствата и повече информация, както и делото, но през това време се променят процедури и се върви към това фондът да не работи независимо, заключи Красимира Величкова.

До момента в онлайн петицията са се включили над 2 000 души, като броят им продължава да расте.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»