"Неприоритетните" останаха непреклонни да изразят недоволството си

neprioritetniОт 5 часа днес започва протестът на студентите по медицина, право, фармация и дентална медицина. Причината е начинът на отпускане на стипендиите за успех, финансирани през Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Въпреки, че днес, час и половина студентите преговаряха с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева в просветното министерство, те не стигнаха до компромис, напротив останаха непреклонни да изразят недоволството си. Протестите в София ще се проведат пред Министерството на образованието и науката, под мотото #неПРИОРИТЕТНИТЕ.
"Това, което се разбрахме, след час и половина разговор, е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии", каза след това министърът, цитирана от Би Ти Ви.
Учебниците на бъдещ медик първокурсник струват около 600 лв., а сериозен доход може да се очаква едва след завършването – ако студентите получават държавна и европейска стипендия, на месец се събират 210 лв, което за момента на обучение подпомага бюджета.
Според студентите, отрязването на европейските стипендии е показателно за отношението на държавата към медицинските специалности. Именно то било един от факторите 75% от дипломиралите се лекари и стоматолози да напускат държавата. Според МОН проблемът при медиците е по-скоро заради ниските стартови заплати.

"Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече", каза още Меглена Кунева.

Кунева не обясни защо държавата е приела постановление, което на практика разделя университетските специалности на приоритетни и неприоритетни, защо медицината е във втората група и защо студентите в неприоритетните са лишени от част от правата, които са имали досега

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»