17 май - Световен ден за борба с хипертонията

hipert„Нормално кръвно налягане – здраве за бъбреците" е мотото на Световния ден за борба хипертонията, който отбелязваме днес. През тази година Българската лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден. Изборът се определя от факта, че нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.
Хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%, по данни на Българското нефрологично дружество. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина се нарежда артериалната хипертония - около 30%.
Нефроматията, причинена от високото кръвно налягане не предизвиква специфични оплаквания при пациентите, затова те често не подозират, че имат такова заболяване. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, , протича неусетно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.
Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва по инициатива на Световната лига по хипертония от 2005 г. насам. Целта е да се обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му Световната здравна организация също акцентира върху хипертонията, като глобален проблем за общественото здраве. Тя е най-масовото заболяване в света и в съчетание с други рискови фактори като повишен холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет формира висок сърдечно-съдов риск.
По данни от Българската лига по хипертония годишно 9,4 милиона души по света умират вследствие на усложнения от високо кръвно налягане. България заема едно от първите места в ЕС по честота на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.
За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи понижаващи кръвното лекарства по НЗОК надхвърля 1.2 мил. души, но има и такива, които не използват предписването им по здравната каса. Това на практика означава, че всеки четвърти или пети българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.
Според статистика на Европейската здравна комисия, за страните от Централна и Източна Европа, в т.ч. и България, процентът на хората с неконтролирана хипертония е значително по-висок, отколкото на тези с контролирана, средно, пациентите с неконтролирана хипертония спрямо контролираната са 72.9% срещу 27.1%.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»