Преглед на печата – здравеопазване

pechatДойче Веле - "Всичко започва с един болен българин"

В средата на април в Испания избухна скандал в здравеопазването. Разследване на испанската полиция и на Националната донорска организация разкри "вратичка" в системата, която е позволявала на граждани на страни от ЕС да се впишат в испанския списък за трансплантация. От тази "вратичка" са се възползвали най-вече българи, нуждаещи се от присаждане на бъбрек. От местните органи на реда посочват, че не става дума за организирана престъпна мрежа, нито пък се споменава за участие на криминално проявени лица.

Разследването установява, че болните българи пристигали в Испания като туристи, след което подписвали фиктивни трудови договори с фирми от сферата на строителството, градинарските услуги и почистването. Фирмите били собственост предимно на чужденци, които касирали за услугата между 100 и 200 евро. Трудовият договор давал на българите възможност да започнат да се осигуряват социално. Така те се сдобивали с испанска здравна карта, която е необходима за всички форми на лечение.
Първата им стъпка била да отидат в някоя болница в Мадрид и да помолят за лечение с хемодиализа, което се предлага като част от спешната помощ. Било достатъчно да кажат, че се чувстват зле, а след установяване на бъбречното им заболяване те веднага преминавали на хемодиализа. Някои пристигали в болницата придружени от адвокат.
Всички българи, възползвали се от тази "вратичка" в системата, били на възраст между 30 и 40 години и притежавали достатъчно финансови средства, за да се издържат по време на престоя си в Мадрид. На разследващите органи им направило впечатление, че въпросните пациенти се подлагали редовно на многочасова хемодиализа, въпреки че по документи работели като градинари или строителни работници.

 

Монитор | Таушанов сменя Хасърджиев в надзорния съвет на НЗОК
Представителят на пациентите в Надзорния съвет на здравната каса д-р Станимир Хасърджиев, който оглавява Националната пациентска организация, ще бъде заменен от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Смяната се налага поради изтичане на едногодишния мандат на пациентски представител. От деветчленния състав на съвета, който разпределя парите за здраве, представителят на пациентите е един. Той се излъчва от национално представените организации за защита на пациентските права. Освен него в състава на съвета влизат двама представители на здравното министерство и един представител на финансовото. Надзорният съвет на касата включва още представители на НАП, КНСБ, КТ "Подкрепа". Асоциацията на индустриалния капитал, както и Българската търговско-промишлена палата.
RedMedia | 2337 са ХИВ-позитивните в България
2337 души са ХИВ-позитивните в България по данни до 5 май т.г., съобщава Министерството на здравеопазването по повод отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. От началото на годината са регистрирани 70 нови серопозитивни лица. В секторите за лечение се проследяват общо 1118 души с ХИВ към април 2016 г. 854 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2015 г. са 11, а общо от 1986 г. до сега - те са над 1 000 души. Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка трета неделя на месец май в цял свят. Тази година протича под мотото „Ангажираност, образование, сила”.

Сега | стр. 3 | Все повече българи се лекуват в чужбина
477 пациенти са заминали по линия на здравната каса И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина. Освен хората, които избират лечение навън за собствена сметка и за които няма статистика, все повече са и пациентите, чиито разходи за лечение извън страната се поемат от публични фондове - здравната каса или здравното министерство.477 души са се лекували в ЕС по линия на здравната каса през 2015 г. През 2014 г. те са били с 53 по-малко, през 2013 г. - със 113 по-малко. През 2007 г. хората, за които НЗОК е платила, са общо едва 9. Става дума само за планово лечение, като в огромния брой от случаите то е платено изцяло от касата. НЗОК е длъжна да плаща за лечение, което е и в нейния пакет, но не може да се осигури у нас, например при по-сложни или тежки случаи поради липса на апаратура или специалисти.Основно в ЕС се пътува за онкологични заболявания, за които няма терапия у нас, за сложни хирургични и ортопедични операции, за очни операции и за химиотерапия с нови медикаменти. Касата плаща и за спешно лечение, когато то се наложи на наши граждани в евросъюза.Затова и сумата, която касата плаща за лечение в ЕС, се е увеличила почти 30 пъти от 2009 до 2014 г. През 2009 г. разходите по това перо са били 2.2 млн. лв., а през 2014 г. - над 60 млн. лв. През 2015 г., въпреки по-големия брой лекувани българи, разходът на касата е едва 30 млн. лв., но това се дължи на факта, че НЗОК спря да плаща за част от лечението и трупа дългове към чуждите клиники.Повече са и пациентите, които заминават зад граница по линия на комисията за лечение в чужбина към МЗ. Там броят на кандидатствалите намалява през годините - от 279 през 2012 г. до 185 през миналата година. Това се дължи предимно на това, че пациенти, които преди са се обръщали към МЗ, вече търсят помощ от НЗОК . Министерството поема само лечение, което не може да се осъществи у нас и не е в пакета на касата - транс-плантации, и до лятото на миналата година - високотехнологично лъчелечение. Затова и повечето пациенти, получили одобрение от комисията към МЗ, са пътували за Турция.
Монитор | стр. 1; 6 | Обучават БГ медици как да действат при атентат
Мила МИШЕВАОбучения, свързани с оказване на спешна медицинска помощ при атентат, ще се проведат в „Пирогов" в четвъртък. Европейската асоциация по спешна медицина е дала препоръка на страната ни да обсъжда опита при терористични акции на колегите ни от САЩ, Франция и Белгия, обясни пред, "Монитор" председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. На симпозиума, който ще се проведе в „Пирогов" и е йод патронажа на МВР и Министерството на здравеопазването , са поканени медиците от всичките 27 центъра за спешна медицинска помощ и 34-те спешни отделения в страната.

Ловеч прес | стр. 2 | д-р Татяна Ганчева оглавява болницата
Началникът на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч д-р Татяна Ганчева е новият изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов", потвърдиха пред ЛП два независими източника. Предстои в близките дни вписването на промяната в търговския регистър.
В четвъртък на общо събрание на акционерите на болницата е освободен старият борд на директорите и е избран нов. В него освен д-р Ганчева влизат д-р Пламен Върбанов, началник на Второ вътрешно отделение, и Радослав Щербаков, представител на Министерството на здравеопазването.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»