Преглед на печата - здравеопазване

пвчатМонитор - Центърът по хемодиализа във Велинград закъса за лекарства
Центърът по хемодиализа във Велинград изпитва недостиг на лекарства заради натрупани дългове към фирмите-доставчици и отказ на болничната аптека да дава повече „на вересия“ .По този повод началникът  на отделението е написал докладна до шефа на болницата, в която посочва, че в резултат на отказа на доставка на медикаменти се стига до влошаване състоянието на болни на хемодиализа. Заради създалата се ситуация бе поискан да се отпусне безлихвен заем от 21 000 лв., с който да се осигурят животоподдържащи медикаменти за пациентите. Болницата обслужва и жителите на съседните общини Ракитово и Сърница, а понякога и от Разлог. Общинското здравно заведение е натрупало задължения за над 1 млн.лв. към доставчици на лекарства, храна и други фирми и по този повод управителят на лечебницата д-р Жеко Чешмеджиев е изготвил оздравителен план за изход от кризата, който включва и теглене на кредит в същия размер.

БНТ - Заради дългове закриха отделението по хемодиализа в Дупница
Oтдeлeниeтo пo xeмoдиaлизa в oбщинcĸaтa бoлницa в Дyпницa e зaĸpитo. Πpичинaтa e нeeфeĸeтвинocт и нaтpyпaни зaгyби.

Oĸoлo 1 милиoн лeвa ca зaдължeниятa ĸъм ĸoнтpaгeнти и дocтaвчици нa бoлницaтa. Πpeз aпpил здpaвнoтo зaвeдeниe ycпялo дa пoгacи oĸoлo 120 xиляди лeвa, a cлeд ĸaтo Здpaвнaтa ĸaca пpeвeдe cyмитe зa peaлизиpaнa дeйнocт зa мaй, щe бъдaт пoĸpити oщe дългoвe.

Cпopeд глaвния лeĸap в бoлницaтa Poceн Tимчeв зaтвapянeтo нa oтдeлeниeтo ce нaлaгa, тъй ĸaтo ce тpyпaт нoви зaдължeния зa oбcлyжвaнe нa пaциeнти, ĸoитo нe ca здpaвнoocигypeни. Зaдължeниятa пo тaĸaвa линия cтaвaт oĸoлo 300 000 гoдишнo.

Heocигypeнитe пaциeнти oбaчe нe мoжe и нямa ĸaĸ дa бъдaт вpъщaни, cъoбщaвa БHP.

Kъм мoмeнтa пaциeнтитe, ĸoитo ca peгиcтpиpaни ĸъм oтдeлeниeтo ca 6-7 дyши, ĸaтo тpaнcпopтиpaнeтo и oбcлyжвaнeтo им e cĸъпo. Te щe бъдaт пpeнacoчeни ĸъм дpyги лeчeбни зaвeдeния, ĸaтo щe мoгaт дa избиpaт, ĸъдe дa бъдaт peгиcтpиpaни. Bъзмoжнocтитe ca чacтнa бoлницa в Дyпницa, бoлницитe в Блaгoeвгpaд и Kюcтeндил или в ĸлиниĸa в Coфия.

Двaмa oт тpимaтa лeĸapи в xeмoдиaлизaтa ca пpeнacoчeни в дpyги oтдeлeния, ĸaĸтo и чeтиpитe мeдицинcĸи cecтpи. Texнoлoзитe, oбcлyжвaщи aпapaтypaтa, cъщo ocтaвaт в пepcoнaлa нa бoлницaтa, тъй ĸaтo aпapaтypaтa ce зaпaзвa и щe ce пoддъpжa в изпpaвнocт зa cпeшни cлyчaи.

www.19min.bg | Ахчиева съди БНТ за цензура, разкоства Марешки

Валя Ахчиева изправя БНТ на съд в сряда от 10 часа. Екшънът е в Софийския районен съд. Легендарната тв водеща има претенции, че след спирането на предаването й Открито, което разкри незаконния износ на ваксини от държавна българска фирма, подчинена на Министерството на здравеопазването , и последвалите й интервюта пред медии по темата, тя е наказана дисциплинарно от цензуриралото я ръководство на уж обществената телевизия. Апропо, в четвъртък след хитовия сериал Кадифе ще бъде излъчено новото издание на нейното предаване Открито. В него тя ще разкости олигарха и кандидат - президент Марешки като ще покаже как горивото стига до неговите бензиностанции на сензационни цени.

Здраве.нет - Неадекватното заплащане и липсата на признание – основни фактори за бърнаут сред лекарите у нас
Проведено е специално изследване, чиято цел е да установи какво е разпространението на бърнаут-синдрома при медицинските специалисти у нас. В него са взели участие общо 464 души от различни болнични клиники, сред които 131 лекари.
Резултатите от изследването показват, че най-високи нива на бърнаут-синдром се наблюдават в интензивните клиники и хирургиите. Средно до 20% от работещите там са с висока степен на емоционално изтощение, а 10-12% - с изразена дехуманизация.
Като значими фактори за емоционално изтощение и дехуманизация проф. Ценова посочва липсата на признание, както и времето за изпълнение на работата. Като основни източници на стрес и напрежение се посочват още неадекватно заплащане, многото отговорности и малкото правомощия. Връзка има и между емоционалното изтощение и възрастта на здравните специалисти.

Пациентите с нисък ръст настояват държавата да поеме рехабилитацията им. В момента по линия на Здравната касата те имат право само на една процедура, съобщава бТВ.
Red Media - Родители на деца с нисък ръст искат НЗОК да поеме рехабилитацията им
Биляна е на 3. Диагнозата ахондроплазия е причината за ниския й ръст. Диагнозата е поставена, когато е била на 8 месеца. В началото постъпва почти всеки месец в болница за по 10 дни, където получава и рехабилитация. След като навършва годинка обаче, редовният прием спира – не се полагал над тази възраст.
"Няма майка, която да не прави всичко за детето си. Аз работя на 3 места, мъжът ми работи, справяме се някак си, за да има пари за нея", казва Мила Сърбашева, майка на Биляна.
Семейството започва да търси подходящ рехабилитатор. Намират го в частен център, където един час струва 30 лева. Посещенията са 2-3 пъти седмично, което прави сумата непосилна за семейството.
По здравна каса децата като Биляна могат да постъпват в болница, където да се извършва и рехабилитация, само веднъж годишно. Това е крайно недостатъчно според специалистите.
От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уточняват, че клиничните пътеки за постъпване в болница се договарят всяка година с лекарския съюз. Вземат се под внимание и становищата на националните консултанти. И апелират родителите официално да внесат предложенията си, за да се съобразят с тях експертите.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»