Фармацевти сезират Европейската комисия заради ДДС

aptekaФармацевтичният съюз е подал жалба до Еврокомисията с оплакване заради данъка добавена стойност върху таксата, която аптеките получават от Касата за медикаментите, които тя плаща напълно.

 

Аптеките нямат право на надценки за лекарствата, които изцяло се поемат от Касата. За тях получават единствено по 2 лева на рецепта. Тези 2 лева обаче се облагат с ДДС, въпреки че в началото на годината в законодателството ни изрично се записа, че

от ставката се освобождава предоставянето на медицинска помощ от лицата, упражняващи медицинска професия, каквато е фармацевтичната.
Изцяло платени от Касата са и медикаменти за онкологични и психиатрични заболявания, множествена склероза, за трансплантирани пациенти. Някои от тях са скъпи - стойността им е 4-5 цифрено число.
Аптеката няма право да им слага надценка. Получава от Касата двата лева за това, че ги зарежда, съхранява, отпуска.
"Извършила е, разбира се, и консултация - по какъв начин да приема, как, по колко пъти. За всичко това аптеката получава 2 лева", изтъкна Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и консултант към БФС за bTV новините.
Това отказва много аптеки да зареждат тези медикаменти.
„Нито е рентабилно, нито кара моите колеги да работят с тези напълно безплатни лекарства", поясни пред камерата на bTV, проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Във тази връзка родните фармацевти са изпратили сигнал до Еврокомисията, откъдето са започнали проверка.
В своя защита от Министерството на финансите цитират решения на Съда на ЕС за това какво е медицинска помощ. От там уточняват, че "предложената за освобождаване от ДДС фармацевтична услуга е техническа услуга, която няма за цел диагностициране, терапия и, доколкото е възможно, успешно лечение на заболявания или разстройства на здравето".
Сметките на Фармацевтичния съюз показват, че ако сумата от Касата се освободи от ДДС, държавният бюджет ще се лишава от около 2, 5 млн. лв. годишно.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»