Здравни новини от пресата - 27 май

прегледТелеграф | стр. 26; 27 | Половин милион измрели от рак заради кризата
Глобалната финансова криза може да е причинила свръхсмъртност от рак при над половин милион души в света само от 2008 до 2010 г., предаде АФП.Това показва проучване на британски учени и изследователи от Хар-вард, публикувано в престижното медицинско списание „Лансет". Според него стотици хиляди пациенти не са могли да получат животоспасяващо лечение заради нарастването на безработицата и орязването на бюджетните разходи в здравния сектор. „Неотдавнашната икономическа криза се свързва със смъртта от рак на допълнителни 260 000 души в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2008 до 2010 г., 160 000 от тях - в ЕС", се посочва в проучването. „В световен мащаб допълнителните смъртни случаи от рак са над 500 000", каза пред Франс прес ръководителят на проучването д-р Махибен Марутапу от лондонския „Импириъл колидж". В цял свят онкологичните заболявания са сред основните фактори, причиняващи смърт, така че е жизнено важно да разберем как икономическите промени влияят на оцеляването при рак , изтъкна д-р Марутапу. Той изтъкна, че през 2012 г. е имало 8,2 милиона смъртни случая, причинени от рак . „Открихме, че нарастването на безработицата кореспондира с увеличената смъртност от рак , но че всеобщото здравно осигуряване предпазва от тези последици. . Проучването също така установило, че смъртността от рак се увеличава при намаляване на обществените разходи за здравеопазване . Един процент орязване на тези средства като дял от БВП се свързва с 0.0053 допълнителни смъртни случая от всички видове рак на 100 000 души.

Дума | стр. 1; 2 | Касата дължи 175 млн. лв. за лечение на българи в чужбина
Преразходът за болниците само по едно перо ще е около 70 млн. лв. 6 края на годината, прогнозират от надзора на НЗОК Общите задължения на НЗОК към здравните фондове на страни от ЕС за лечение на здравноосигурени българи в чужбина възлизат на 175 млн. лв. По това перо обаче касата е предвидила 60 млн. лв. за 2016 г. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 16 май. За първите 3 месеца на т.г. са разплатени 15,3 млн. лв. В момента НЗОК приоритетно плаща стари задължения, които трупат лихва след изтичането на 18-месечния безлихвен период

www.frognews.bg | Д-р Тодоров: Д-р Китов от УС на БЛС чрез Народен съюз помага на Гоце
Д-р Борислав Китов е премълчал, че е директор на болница, не изпълнителен, а в борда на директорите на най-голямата и една от на задлъжнелите болници - МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Излъгвайки колегите си, д-р Китов днес се превъплъти в представител на т.нар. Народен съюз в среща с Гоце (Георги Първанов) да мислят как да стане пак президент. И там и в борда на директорите и в УС на БЛС , ролята му е гротескна и лъжовна. Д-р Китов, ако имате и капка морал, напуснете или Директорския пост или УС на БЛС , зове д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на БЛС . Той приканва УС на БЛС и да провери уставното несъответствие на заеманата длъжност от д-р Китов в мандат 2015-2018 г. Уважаеми Колеги, Според устава на БЛС , чл. 39 ал.1 т. 1, изборни длъжности в БЛС , не могат да заемат лица с качества крайно изброени там. Такива са директорите на държавни болници с повече от 50% държавно участие. Според Търговския закон, болниците са търговски дружества, а някои от тях са и акционерни дружества. Те се управляват от съвет на директорите, където всички членове, са директори според константната практика на ВКС, определяща ги за такива

www.monitor.bg | В Сърница чакат денонощна „Спешна помощ“
Жителите на родопската община Сърница настояват в градчето да бъде отворен денонощен филиал за спешна медицинска помощ, което да обслужва болните, за да не пътуват до най-близката болница във Велинград на 60 км.
Засега в най-младата община в пазарджишка област има трима семейни лекари, а искането на местните хора е да имат на разположение медицинска помощ и след 20 часа. По този повод от няколко години върви кореспонденцията с Министерство на здравеопазването и Областната управа, а искането на сърничани и жителите в съседните две села Побит камък и Медени поляни е подкрепено от над 2000 подписа.

www.b2bmagazine.bg | Болниците отново вкарват здравната каса в преразход
Новини | | 26.05.2016 22:53 |
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и тази година върви към преразход в болничната помощ, става ясно от стенограмата на едно от последните заседания на Надзорния съвет на институцията. Според председателя на Надзорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев в края на годината преразходът само за болниците може да достигне 70 млн. лева, а проблемни се очертават и други пера като например лекарствата.
В момента НЗОК сключва новите договори с болниците за работа по новите правила, които влязоха в сила от 1 април. Управителят на касата Глинка Комитов обяснява, че до края на годината е разчетено на болниците да се плаща 97% от това, което им е платено през първото тримесечие, т.е. има намаление с три на сто. Подписването на новите договори е съобразено именно с тези финансови разчети и затова според Комитов касата трябва да се придържа към тях.
Според Ананиев са необходими допълнителни икономии, но освен от управителя на касата тази идея не се подкрепя от други представители на надзора, включително представителите на държавата и синдикатите, според които трябва да се осигури предвидимост на лечебните заведения и да знаят с какъв ресурс разполагат.
Ананиев обяснява, че от началото на годината до април средномесечният разход за болниците е около 106 милиона лева, а до края на годината остават по 97 милиона лева месечно.

www.focus-radio.net | Сливен: Кметът Стефан Радев оттегли предложението си за ликвидация на общинския „Център за кожно- венерически заболявания“
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев оттегли предложението си за ликвидация на общинския „Център за кожно- венерически заболявания“, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Според Радев, през седмицата предстоят разговори с ресорните заместник-министри в Министерство на здравеопазването , за да се обсъди плавното преминаване на дейностите на кожния диспансер към областната болница, в която община Сливен е акционер. На днешното заседание общинските съветниците продължиха срока на договора за управление на управителя на градския превозвач „Пътнически превози“ с още един мандат, при досега действащите условия. Сесията днес даде съгласие за кандидатстване на община Сливен с проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Прието бе предложението на кмета за добив на дърва за огрев от общинския горски фонд за снабдяване на местното население и хора с увреждания с дърва. Гласувани бяха няколко продажби на общински имоти в землищата на села от общината. Отпуснати бяха финансови помощи, както и дадено мнение за опрощаване на дългове към държавни институции.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»