Криза за лекари в Кърджали

KardzhaliИстинска криза в здравеопазването на Кърджали се очертава поради недостиг на лекари. Според оптимистичната прогноза на бившия председател на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов - най-късно до 2025 година в област Кърджали няма да има лекари-специалисти. "В някои периферни общини ситуацията с острия недостиг на медицински кадри ще се почувства доста по-рано", каза д-р Кехайов, цитиран от "Родопи 24".

Най-сложно е положението с личните лекари. Пред кабинетите на действащите се извиват километрични опашки. Когато се съберат няколко почивни дни, чакащите за лекарства са много, съобщава "Нов живот".

От близо 300 лекари в област Кърджали, младите са изключително малко. Застаряването на лекарското съсловие в страната е драматично. Над 50 процента от докторите са над 45 годишна възраст.

Основна причина за това са демографските процеси и кризата в здравеопазването. Младите лекари бягат в чужбина, твърди д-р Кехайов.

Утвърдените лекари предпочитат Англия, където заплащането е по-високо. По-младите се насочат към Германия, където търсенето е по-голямо. Засега пазара на труда за медици от България в Турция е почти затворен. Ако съседите обаче облекчат достъпа, Кърджалийско е обречено на катастрофа в здравеопазването. 

От Бюрото по труда в Кърджали са обявили 15 свободни позиции за лекари в региона. Търсят се и медицински сестри.

Маркирана като лекари

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»