Спешните медици готови за протестни действия

csmpСпешните лекари в страната също обявиха стачна готовност и се оплакаха от липса на каквито и да е действия от страна на здравните власти за подобряване на условията им на труд.
От Националната асоциация на работещите в спешната помощ посочват, че от един месец промените в сектора са стопирани, а дадените обещания за увеличаване на заплатите им не са били спазени. „Нормативният хаос в здравеопазването увеличи натиска върху структурите на спешна помощ и ние работим в условия на нарастваща агресия и хаос, без триажни протоколи и правила и със старите работни заплати”, посочват от асоциацията.
„Увеличенията на заплатите на спешните лекари са незначителни и дори не се допират до обещаните от ресорния министър Петър Москов в множеството му медийни изяви", коментира пред Дарик председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Тя допълни, че в средата на миналия месец Здравното министерство е приело нормативни актове, които практически са обезсмислили новия медицински стандарт по спешна медицина, по който медиците се надяваха да работят.

В последния месец здравното министерство е променило политиката си спрямо спешните медици, информира д-р Кателиева, и допълни, че чаканите с месеци реформи вече са стопирани.
"В продължение на пет месеца очаквахме медицинския стандарт, за да започне да се прилага. За съжаление, не виждаме да се предприемат каквито и да е било стъпки. Нещо повече - в сайта на Министерство на здравеопазването се появяват нормативни актове, които влизат в противоречие с медицинския стандарт. Тоест визират се дейности, които не са предвидени по медицинския стандарт, например е предвидено центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения към болниците да сключват договори с общопрактикуващите лекари, което практически е вкарване на нов работодател в дейността на спешните медици", каза д-р Кателиева.
Спешните лекари организират поредна национална среща, на която ще търсят отговор на поставените въпроси. Медиците настояват здравното министерство да ги информира по въпроса кога реално смята да приложи чаканите от тях реформи.
Междувременно днес се е провела среща между директора на „Пирогов” Стоян Миланов и министър Петър Москов, на която са се обсъдили проблемните неща в договора, предложен за подписване от Районната каса и болницата си получи парите. Здравната каса е превела „светкавично“ 4 427 436 лева по сметката на “Пирогов”. Засега обаче не е ясно как ще отговори министърът и на спешните лекари, които подкрепиха колегите си в декларация преди няколко часа и поискаха обещаното повишение на заплатите си.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»