Скандално, възрастна жена живее в болница

От един месец 94-годишната Пенка Свиларова живее в плевенската болница МБАЛ Свети Пантелеймон. Жената е без лични документи Z Rusinova93и ключ от дома си, а синът й отказва да я прибере, предаде bTV.
Пенсионираната учителка постъпва по спешност в ортопедичното отделение на болницата в Плевен на 28 април с фрактура на крака.
Възрастната жена е отказала операцията, защото смята, че няма да издържи заради упойката. След отказа от лечение следва възрастната жена да бъде изписана, но синът й отказва да я прибере. Нещо повече, той обижда и заплашва ръководството на болницата, което е в безизходица вече месец.
Управителят на болницата д-р Йордан Георгиев се е обърнал към местната служба за  „Социално подпомагане”. Отговорът бил, че “при жив роднина, те нищо не могат да направят”.
Ситуацията показва безпомощността на държавата и непригодността на социалната ѝ политика. За какво има служби за социално подпомагане, ако не могат да помогнат в такива случаи? Чист късмет за жената е, че все пак е в болница и за нея се полагат грижи. Синът ѝ можеше да я изостави в парка или на гарата. Дали тогава социалните служби щяха да гледат безучастно?
Ако хора, като Пенка Свиларова не могат да бъдат настанени в домове за хора с увреждания, то за какво са тия домове? Какво общо има в случая живият роднина и как това може да бъде оправдание за отказ на социалните служби?
До този момент нито МЗ, нито МТСП са изразили официално становище. Изглежда е по-лесно да си мълчат и гледат сеира.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»