Бежанците носят със себе си жестока тропическа болест

refЖестока тропическа болест, обезобразяваща тялото на човек, заплашва да залее Европа с потока бежанци. За това алармираха в тревожни статии най-големите английски вестници - „Индипендънт” и „Дейли мейл”, цитирани от Hospital.bg. Болестта е подобна на чумата и бележи всеки заразен с огромни открити гноясали рани. Обезобразяващата тропическа болест се разпростира с бясна скорост из Близкия изток, като добавка към тежките конфликти и унищожените болници в окупираните от „Ислямска държава“ територии, оставяйки хората много уязвими към заболяването, алармира в тревожна статия във вчерашния си брой в. „Индипендънт“ .

Кожна лайшманиоза – това е болестта, която се причинява от паразит в кръвта, предаван от пясъчна муха. Заболяването може да доведе до ужасяващи отворени рани, както и обезобразяващи кожни лезии, възли и папули. Лайшманиозата е ендемична в Сирия в продължение на векове и някога е била известна като „злото от Алепо“. Преди години болестта е била овладяна и почти изолирана, а покосените от нея били подлагани на сериозно лечение. В последните 8 месеца обаче лайшманиозата се разпространява с бясна скорост и покосява стотици хора всеки ден. Поради бедност и лошо здравеопазване, единици се лекуват.

Здравната система в Сирия беше опустошена от години на конфликти. През 2015 г. беше съобщено, че повече от половината държавни болници в страната са затворени или функционират само частично, което означава, че в някои райони хората трябва да пътуват близо 200 километра за да получат здравна помощ. Случаите на лайшманиоза са се удвоили от 23 000 преди началото на войната през 2011г. до 41 000 през 2013 г. Смята се, че в момента покосените са доста повече, но никой не се наема да назове точния им брой.

Според „Дейли Мейл” е възможно заразените да са дори над 130 000 души. Съседните страни, в които мигрират милиони бежанци, също отчитат нарастване на заразените с опасната инфекция. В Ливан случаите са 1033 през 2013 г. при общо 6 в предишните 12 години. Стотици са болните в Турция и Йордания. В Йемен всяка година има увеличение с нови 10 000 случая на лайшманиоза. Няма данни колко бежанци, които са дошли в България, са заразени. От здравното министерство отговориха на запитване на „Всеки ден”, че изобщо нямат представа за това заболяване. Според запознати не е изключено у нас да има десетки болни хора.

„Болестта се е разпространила изключително много в Сирия, но също в страни като Ирак, Ливан, Турция и дори сред бежанците в Южна Европа. Там има хиляди случаи на болестта, но проблемът е подценяван, защото никой не може точно да преброи засегнатите“, смята д-р Валед Ал-Слем от Института за тропическа медицина в Ливърпул, Великобритания, цитиран от „Дейли Мейл” Той уточни, че след ухапването от пясъчна муха, инфекцията може да продължи между 2 и 6 месеца.

Лайшманиозата е една от 17-те тропически болести, категоризирани от Световната здравна организация като „неглижирани”. Според организацията е нужна по-добър контрол, информация и мониторинг на болестта, както и обучаване на специалисти за справянето с нея. По думите на Ал-Слем преди войната в Сирия са вземани съответните мерки по контрол на заразата и обезпаразитяване.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»