Преглед на печата - здравеопазване

press10 бона заплата за здравна чиновничка
Труд стр. 1, 3
Шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева получила близо 10 000 лв. заплата за месец. В момента премиерът Бойко Борисов се подписва под 4700 лв. месечна заплата, а президентът Росен Плевнелиев получава 5600 лв.


За март Белева е изработила над 100 часа извънреден труд и е начислено възнаграждение от 9795,85 лв., става ясно от фиш за заплатата й, с който "Труд" разполага. Индивидуалната месечна заплата вписана във фиша е 3 700 лв. , към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за извънреден труд - първата за 87,27 часа -3210 лв., втората за 13,11 часа-551 лв. и още 984 лв.
При регламентирана 40-часова работна седмица това означава, че чиновничката е била неотменно в министерството по 12 часа на ден.
Любопитно е как са начислени 3761 лв. към заплатата на шефката на инспектората за въпросните 100 часа извънреден труд, след като в Закона за държавния служител е записано, че продължителността на извънредния труд за година не може да надвишава 150 часа, а за месец - 30 часа. Там е предвидено за седмица да не се работи повече от 6 часа извънредно. На въпрос на "Труд" на какво основание ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева получава месечно възнаграждение над 9000 лв., от ведомството отговориха следното: "Размерът на брутната заплата на ръководителя на Инспекторат е определен в съответствие с разпоредбите на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (ПМС №129 от 26.06.2012 г., поел. обн. в ДВ, бр. 36 от 13.05.2016 г.). Подобни заплати в държавната администрация според тази наредба няма.

Белева освен шеф на инспектората оглавява и директорския борд на Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс. "Труд" научи, че депутати на няколко пъти са предупреждавали, че има явен конфликт на интереси и че не е редно да се съвместяват двата поста - контрол над дейността на лечебните заведения и на шефовете им и в същото време да оглавяваш директорски борд, но Белева продължава да е и на двете места.
Оказва се, че когато главният секретар на здравното министерството Пламен Кенаров отсъства от работа, най-често го замества Пенка Белева.


14 деца получиха шанс за лечение в чужбина
Сега стр. 3
Фондът за лечение на деца ще прави заседанията си поне 2 пъти месечно. Това стана ясно, след като в четвъртък общественият съвет към него прие пълен график на заседанията си до края на годината. Решението си членовете взеха ден след протестите на родители пред МЗ.
В сряда на заседание на обществения съвет са разгледани 39 случая, стана ясно вчера. Одобрените за финансиране от фонда са 30 деца - 14 за лечение в чужбина и 16 - за лечение у нас. Две от децата получиха отказ за лечение, а за 7 е поискано допълнително становище. "Нито един случай няма да бъде разглеждан от консилиум и бавен необосновано", съобщи Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е в обществения съвет.
Въпреки добрите новини недоразуменията не престават. Нина Тодорова, майка на болно дете, сподели пред Дарик радио смущаващи подробности от опита си с новата управа на фонда. Пътуването на семейството до Германия не е било съобразено със здравословното състояние на детето - полетите са били с прекачване в Австрия и с престой там над 3 часа. В болницата пък се оказало, че престоят на майката не е платен, за което семейството също не е уведомено. "Не зная по какъв начин ме оставиха при детето, но първоначално ми казаха, че мога да оставам от 6 сутринта до 10 вечерта, след което трябва да напусна болницата", разказа майката. За да изясни случващото й се, тя се свързала с фонда. От там й отговорили, че не е подписан формуляр S2, тъй като управителят все още нямал електронен подпис. Проф. Владимир Пилософ обаче встъпи в длъжност преди повече от месец, а електронен подпис се вади за минути.
Следващото заседание на фонда е на 17 юни.

 

Лекари на три континента обучава България
Труд стр. 23
Медици от различни държави в Европа, Северна Америка и Азия ще бъдат обучавани от наши преподаватели. Досега учените ни преподаваха изнесено в Германия, Италия (Новердрате), Швейцария (Киасо), Кипър и Сан Марино. Бъдещи лекари ще започнем да произвеждаме и в САЩ, Япония и Великобритания, съобщи новият ректор на Медицинския университет в София и национален консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.
Чуждестранните студенти получават дипломи от Медицинския университет. В момента на Запад преподаваме изнесено на около 800 медици.
В Сан Марино пък от 2 април е започнала подготовката на медицински сестри и кадри по акушерство и кинезитерапия. Над 2000 от всички 9085 студенти на университета са от други държави. Чужденците, на които наши професори и доценти преподават изнесено, плащат по 8 хил. евро годишна такса.
Предстоящ проект на Медицинския университет е построяването и на кампус в двора на Александровска болница, уточни проф. Миланова. Подготвителната част на проекта завършва и започва реалното строителство, а окончателното му приключване трябва да бъде факт до година и половина-две, добави тя. Финансирането ще бъде осигурено именно от учебното заведение.

 

Кмет дава по 1000 лв. на новородено 
Монитор стр. 6
Родителите на 16 момиченца и момченца от Стрелча, новородени от началото на тази година, бяха зарадвани с по 1000 лв. еднократна парична помощ от кмета на общината Стойно Чачов. Така градоначалникът изпълни едно от обещанията си, когато седна на управленския стол преди 7 месеца. Детските градини и яслите в града и селата също са безплатни, т.е. няма месечни такси за посещението на малчуганите в тях, като единственото условия е родителите да са изрядни данъкоплатци към местната хазна. Това е финансов стимул, чрез който новото общинско ръководство се надява да задържи младите семейства в общината.

 

Когато недоволството дава резултат
Монитор стр. 12
Няма да има евростипендии за студентите по медицина, но пък ще има по-високи държавни стипендии. Или поне това обещаха от МОН. Така от недоволството на студентите все пак имаше някакъв ефект, макар първоначалната им цел - евростипендиите да не са само за определения от МОН списък с приоритетни професионални направления, не беше постигната. Това обаче доведе до по-високи стипендии, които се осигуряват от държавния бюджет. И въпреки всички - едното не може да се замести с другото.

 

50 бона при злополука срещу 24 лева 
Монитор стр. 3 
10,20 лева застраховка при пътуване в чужбина ни покриват медицински разходи на стойност 10 хил. евро, установи проверка на "Монитор". Застрахователните дружества предлагат няколко варианта на туристически полици за пътуване в чужбина. Те са различни според предназначението на пътуването - туризъм, работа или упражняване на спортна дейност. Цената се определя и от срока на пребиваване извън границите на България, като клиентите могат да избират от няколко различни фиксирани
лимити, вариращи от 2 хил. до 50 хил. евро
Тези лимити са предварително съобразени с потребностите на клиентите, както и в зависимост от цената на медицинските услуги в различните държави. Ако изберем лимит от 50 бона, застраховката ще ни струва около 24 лв.

 

Учени в ужас заради резистентна бактерия
168 часа стр. 46-47
Бактерия, която не може да бъде унищожена с нито един познат антибиотик, откриха американски учени. Сигналът е подаден от Здравната служба на САЩ и специалистите веднага нарекоха агента супербактерия. Лекари от години се притесняват от този момент, когато антибиотиците няма да са в състояние да се преборят с инфекциите и бактериите може да се окажат смъртоносни.
Конкретната бактерия е установена при 49-годишна пациентка, страдаща от остра форма на пикочна инфекция.
Жената е лекувана с няколко различни вида антибиотик, но състоянието й само се е влошило.
След направена антибиотикограма лекарите установяват, че бактерията не е чувствителна към нито един от наличните медикаменти

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»