Здравни новини из пресата

pregled300 лева нощувка в токсикология за пиян руснак -

Монитор
300 лева излиза нощувката на препил чужденец в токсикологията на варненската ВМА, установи репортерска проверка на "Монитор". Толкова струва еднодневната детоксикация на изпаднали в несвяст след запой руснаци или други граждани от страни извън ЕС.

Чужденците от ЕС минават по-тънко, защото признават здравните им застраховки. Близо 200 евро струва лечението при летен грип, коментират медиците. Разходите набъбват най-много от прегледите и кръвните изследвания, като 50 евро е само първичен преглед. Толкова струва посещението в медицинските кабинети в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци.
Още толкова пари туристът трябва да брои за диагностициране от специалист. Според ценоразписи на частните кабинети вторичен преглед е 50 лв., венозната инжекция - 40 лв., превръзката на открита рана 30 лв., а подготовката на документи за застрахователите -10 лв. Шокови са цените и при зъболекарите с кабинети близо до хотелите. Там искат 250 евро за пломба, прегледите при зъбобол са по 100 лева. Транспортът с частната линейка пък е фиксиран на 3 лева за километър. Във Варна частните реанимобили возят срещу 30 лв. в рамките на града, а извън него - по 1 лев на километър отгоре. Ако болният е неподвижен и в сградата няма асансьор, таксата скача с 5 лева на всеки етаж.

 

Mеждународен ден на победилите рака
24 часа
В днешно време все още няма начин и метод за предотвратяване на рака. Все пак благодарение на ранна диагностика, която не бива да се пренебрегва, хиляди хора, заболели от коварната болест, са излекувани и живеят своя пълноценен втори живот.


Заробиха лекарите на 70 000 пациенти
Телеграф
Персоналът на цяла поликлиника в София е бил завлечен с осигуровките за пенсия и сега погасява натрупаните борчове към НАП със заплатите си.
Това разказаха пред "Телеграф" служители на 30-о ДКЦ в столичния квартал "Обеля", които получават нищожни възнаграждения за труда си. Години наред те са били лъгани от бившия си началник, че от доходите им са удържани дължимите вноски към хазната. След като измамата лъсва, сметките на здравното заведение са запорирани от НАП, а възнагражденията на медиците, които обслужват близо 70 000 пациенти, са орязани наполовина.
Ужилени
Проблемът се стоварва с цялата си сила над персонала миналата година, когато НАП налага запор на сметките на поликлиниката заради натрупаните борчове от неплатените осигуровки и лихви към тях, надхвърлящи 700 000 лева. Оказва се, че бившето ръководство не е превеждало осигуровките. В същото време парите били отчитани по документи и са удържани от заплатите, разказаха лекари и рехабилитатори пред "Телеграф".
Блокирането на парите на центъра се отразява и на заплатите на всички работещи в него, които сега получават едва половината от възнагражденията си. От изработените например през март тази година 22 797 лв., клиниката е задължена да преведе на приходната агенция 40%, или над 9 000 лв. Останали са около 13 000 лв., при нужни за заплати близо 17 000 лв., става ясно от писмо на настоящия шеф на здравното заведение д-р Велизар Дилов до Главната инспекция по труда. Положението става още по-критично през април, когато поликлиниката превежда 50% заради борчовете и "дупката" за заплати вече става 7 000 лв. В резултат в момента акушер-гинеколог от клиниката получава за труда си малко над 400 лв. месечно. Толкова са и заплатите на останалите работещи там, въпреки че по трудов договор те би трябвало да взимат повече.


Комисия тепърва ще определи риска от вируса Зика
Новинар
Световната здравна организация (СЗО) тепърва ще нищи проблема с вируса Зика в Рио де Жанейро, въпреки че до откриването на олимпиадата остават само 2 месеца.
От СЗО са сформирали специална комисия от доказани специалисти епидемиолози, които ще отидат на място и ще съберат необходимата им информация, за да дадат своето становище за заразата. То пък ще помогне на Международния олимпийски комитет да прецени какъв ще бъде рискът за спортистите и гостите на игрите в Рио.
"Взех под внимание световния отклик по проблема и реших да дам задача на експертите да оценят точно какъв е риска от вируса Зика. Очаквам скоро да ми предадат заключенията си", заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.
Доскоро именно здравната организация твърдеше категорично, че няма никаква опасност олимпиадата да се проведе в Рио.

 

Помогнаха на 31 роми да учат медицина
Новинар
През настоящата академична година 31 роми получиха подкрепа, за да учат и да се реализират в областта на медицината. Това разказаха за "Новинар“ от Фондация "Интелдей“, които организират и изложба в центъра на София, която да прикове вниманието към тези млади хора, решили да се реализират, въпреки предразсъдъците на обществото.
"През настоящата академична година в програмата участваха над 31 студенти, като от 2009 г. до сега бяха подкрепени над 150 души от различни свързани със здравеопазването професии“, допълниха те.
По думите им програмата работи вече девета поредна година и вече има завършили и практикуващи лекари в различни специалности, като фармацевти, стоматолози, акушерки, медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори, лаборанти, както и бакалаври и магистри по здравен мениджмънт.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»