Из пресата - здравеопазване

hundБолници дерат с 200 лева за документи - в. Телеграф  

В повечето болници тарифите за копие на страница медицински документи тръгват от левче. В болницата в Лом обаче искат по 3 лева за дубликат, става ясно от подаден сигнал в Центъра за защита правата в здравеопазването, научи "Телеграф". "Майка ми почина в болницата в Лом. Настоях за заверени преписи на документите от престоя й там и ми бяха поискани

по 3 лева за всеки. Така общата сума надхвърли над 200 лева", разказа авторът на сигнала Нели Филипова. Филипова, която е адвокат, посочи, че майка й е била приета за кратко в лечебното заведение заради счупване на двете ръце, а след това и поради влошаване на общото състояние. Жената потърсила лекари в Лом за роднината си, след като първоначално се обърнала към спешна помощ в Монтана. Оттам обаче поискали по 45 лева за рентгенова снимка, защото случаят не бил спешен и дори направили забележка на пенсионерката и дъщеря й, че са отишли в извънработно време. "Лекарката в Монтана започна да ни крещи и изобщо се държа изключително грубо, дори не предложиха стол на майка ми да седне. Затова решихме да отидем в Лом, където очаквахме, че отношението ще е по-добро", споделя Филипова.

Влошаване

В крайдунавския град лекарите наместват възрастната жена и я отпращат вкъщи, но няколко дни след това се налага тя да отиде отново в болницата заради влошаване. Следва хоспитализация, но за съжаление пет дни по-късно, на 29 февруари, пациентката умира, като посочената диагноза в документите е пневмония. "Пет дни стояхме в болницата, никой не дойде от травматологията да я прегледа, въпреки че съвсем скоро преди това я бяха намествали. В един момент просто ми казаха, че ще умре", спомня си Филипова. През този период тя придружава майка си и се налага да спи на пода до

нея, защото от лечебното заведение не са й предложили друг вариант. След кончината на майка си Нели остава със съмнения за оказаните грижи и заради това решава да изисква всички документи около проведеното лечение. Освен че брои над двеста лева за документите, тя намира и неточности в тях. "Попаднах на документи с невярно съдържание - например в тези, когато тя беше в болницата заради счупването, пише, че е пренощувала в болницата и са й вливали системи. Това не е вярно", категорична е Филипова и допълва, че ще провери докрай всичко около случая с майка си.

Уредба

На практика се оказва, че няма нормативна уредба, която да нормира цената на копията на медицинската документация. "Поради тази причина всяка болница може да определя каквато си иска сума за подобни услуги", коментира пред "Телеграф" д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. "Имали сме случаи в някои болници да се искат и по 10 лева на страница", посочи той. Според Кацаров даването на документация трябва да се предоставя без заплащане, поне ако пациентът или близките му искат само по едно копие от болничните листи. "Искането на толкова големи суми само за събирането на нужните документи нерядко е пречка дори за евентуално завеждане на дело", посочи и юристът Анна Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите. Тя обясни, че проблемът е особено голям, ако ощетеният от лоши здравни грижи е например пенсионер с ниски доходи.

Епикиризата и изследванията са без пари 

"Всеки един пациент, който лежи в болницата, получава епикриза и пълни копия на изследванията си под формата на дискове и това не струва нищо", коментира казуса с таксите за дубликатите пред "Телеграф" директорът на лечебното заведение в Лом д-р Георги Савков. "Ако тя е искала нещо друго, което е извън това, което ни задължава закона, и за което има ценоразпис, това е друга страна на нещата, но аз не мога да я коментирам, защото в момента съм извън болницата", допълни още той. "При факта, че се дават документи за пълното състояние на човек, защо трябва да се снима една тетрадка с листове?", попита още той. На уточнението, че те са били нужни най-вероятно с цел търсене на съдебна отговорност, той допълни, че при тези случаи си има съдебен път, по който се предоставят документите

 

Осъдиха лекари за смъртта на родилка

Монитор  стр. 14   

Двама лекари от габровската болница бяха признати за виновни и осъдени за смъртта на млада родилка. 30-годишната Десислава Ангелова постъпва в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. заради преносване на плода в утробата си.

В продължение на две седмици тя напразно моли лекарите и сестрите в АГ отделението да и направят секцио, за да роди. Белите престилки отказват. На 25 септември Деси вдига 39,5 градуса температура. На следващия ден ражда, но бебето умира няколко часа по-късно. Родилката е прехвърлена в Университетската болница в Плевен, но уви, твърде късно. На 4 октомври тя също умира. Аутопсията установява, че причина за смъртта е стафилококова бактерия, която много бързо е поразила жизненоважни органи. Като подсъдими за смъртта на Десислава Манолова са привлечени шефът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и колежката му, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Назначените експертизи и проверки на болницата от различните държавни институции констатират голям брой нарушения на медицинските стандарти.

Според категоричното заключение на експертите, ако раждането е било извършено навреме, заразяването и смъртта на родилката е щяла да бъде предотвратена. В продължение на две седмици обаче в АГ-то открито са бездействали. Няма назначен лекуващ лекар на родилката, няма изготвен план за самото раждане.

Когато жената вдига температура, дежурните се обаждат на шефа на отделението д-р Ангелов за съвет. Той, без да е извършил преглед, им нарежда да и поставят аналгин, тъй като сметнал, че става въпрос за лека инфекция, причинена от замърсен абокат.

Заради допуснатите престъпни грешки и немарливост д-р Димитър Ангелов получи от окръжния съд в Габрово 5 години затвор, както и лишаване от лекарски права за същия период от време.

Колежката му д-р Севдалина Колева се размина с условна присъда от 3 години с петгодишен изпитателен период и лишаване от правото да упражнява професията си за три години. Решението може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Велико Търново

 

Окръжният съд в Ловеч не успя да се произнесе по делото срещу д-р Нина Байчева

Дарик радио

Окръжният съд в Ловеч не успя да се произнесе по делото срещу д-р Нина Байчева, обвинена, че при водене на раждане поради немарливост е причинила смъртта на новородено в тетевенската болница. Делото бе отложено за 11 юли, тъй като отсъстваше едно от вещите лица. Инцидентът, за който д-р Байчева е подсъдима, е станал на 22 април миналата година. Наташка Габровска родила след усложнения. Новороденото в тежко състояние е било откарано по спешност в болница в Плевен, където е починало два дни по-късно. Пред съда днес бе разпитан екипът, присъствал на раждането, майката и бащата на детето. На следващото заседание по искане на защитата ще бъдат разпитани трима пациенти на д-р Байчева. По искане на частните обвинители, родителите на починалото дете, пред съда ще се яви лекарят приел новороденото в плевенската болница.

 

10 бона заплата в здравното министерство са законни, били от извънреден труд 

24 часа  стр. 5   

Заплатата от близо 10 000 лв. на шефката на инспектората на МЗ Пенка Белева е напълно законно формирана и се дължи на извънреден труд. Това съобщи главният секретар на министерството проф. Пламен Кенаров.

Сумата била формирана изцяло от извънреден труд, положен през март, както и от изплатен извънреден труд за предходни месеци.

"Нито една запетайка на закона не е нарушена", увери проф. Кенаров. Той лично възложил на Белева в края на февруари справка за всички обществени поръчки, извършени от 2009 г. до 2016 г., които включват и подизпълнителите, и здравното министерство. Такава била задачата от МС. Тя работила по 12 ч във всички почивни дни на март, както и на националния празник 3 март, за което взела двойна надница. По справките били заети още двама служители на МЗ. Техните доходи не бяха изяснени.

 

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»