Общинската болница в Дупница с протестна декларация

DupnicaРъководството на Общинската болница в Дупница ще протестира пред комисията по здравеопазване в парламента заради съкращаването на базата ѝ с 60 легла, съобщава БНР. Според новата здравна карта лечебното заведение ще остане със  126 легла.
От болницата са изпратили протестна декларация до Лекарския съюз, проблемът с орязаните легла ще бъде внесен и в парламентарна комисия по здравеопазване.
Общинската болница в Дупница е единствена в Югозапада, където се правят безкръвни операции, за разширяване на обема на тези операции са нужни средства, които обаче не са предвидени по клиничните пътеки. Във вътрешно отделение общопрофилните легла са намалени от 43 на 34. Най-ощетено е детско отделение, където има 30 разкрити легла, но те вече са 16. В хирургичното отделение от 14 леглата са намалени на 9. Засегнато е и родилното отделение, където от 16 разкрити легла са намалени на 10.
Болницата, която има около 1 милион лева задължения, направи 10-процентно съкращение на пресонала, закри отделеинето по хемодиализа, успяла да запази броя и набора на клиничните пътеки – 102. Орязването на леглата обаче ще затрудин работата на отделеинята, ще се увеличат надлимитните дейности, които не са заплащат от Касата – за миналата година болницата не е получила около 120 хиляди лева.
В частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница ще останат 95 легла, след като бъдат съкратени 45.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»