Заболявания на кръвоносната система - основна причина за смъртност в България

kruv sudЗаболяванията на кръвоносната система са основна причина за смъртността в България, показва статистиката на европейската статистическа служба Евростат.

На второ място са онкологичните заболявания, а на трето – сърдечните, сочи още статистиката.

Подобна е и тенденцията в Европейския съюз (ЕС), отчита още Евростат.

Сред другите водещи причини за смъртността в ЕС се нареждат ракът на белия дроб, респираторните заболявания, заболяванията на нервната система, ракът на гърдата, но и самоубийствата, както и транспортните инциденти.

Стандартизираните коефициенти на смъртност от рак, исхемична болест на сърцето и транспортни произшествия следват низходяща тенденция между 2004 г. и 2013 г., отбелязва Евростат, цитиран от "Puls".

При онкологичните заболявания за периода се отчита намаление на стандартизирания коефициент на смъртност при мъжете с 11%, а при жените – с малко под 6%. По-голям спад е отчетен при случаите на смъртност заради исхемична болест на сърцето. Още по-големи намаления са регистрирани при смъртните случаи от транспортни произшествия, отчита евростатистиката.

Същевременно за периода се отчита ръст на смъртността от заболявания на нервната систима, както и рака на белия дроб конкретно при жените.
Болестите на кръвоносната система включват високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и тютюнопушене. Най-честите причини за смърт от болести на органите на кръвообращението са исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

Смъртните случаи заради исхемична болест на сърцето възлизат на 132 на 100 000 жители на територията на ЕС през 2013 г., откогато са данните на статистическата служба. Най-много са смъртните случаи Литва, Латвия, Словакия, Унгария и Чехия – над 350 на 100 000 души, а най-малто – във Франция, Португалия, Холандия, Испания, Белгия, Дания, Люксембург, Лихтенщайн и Гърция – под 100 на 100 000 души.

В Унгария е отчетена най-голяма честота на смъртност от рак на белия дроб и рак на дебелото черво, показват още данните.

Онкологичните заболявания са основна причина за смърт при 265 случая на 100 000 души в ЕС. Най-често срещаните форми на рак са на трахеята, бронхите и белите дробове; дебелото черво, гърдата, панкреаса, стомаха и черния дроб и други.
Унгария, Хърватия, Словакия, Словения, Дания и Латвия са най-засегнати от онкологични заболявания с повече от 350 смъртни случая на 100 000 души население.

След сърдечносъдовите заболявания и рака, респираторните заболявания са третата най-честата причина за смърт в ЕС с 83 случая на 100 000 души.

Най-висока е честотата във Великобритания, Ирландия, Дания и Португалия.

Същевременно във Финландия е регистрирана много по-висока стандартизирана смъртност при заболявания на нервната система в сравнение със средното за ЕС.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»