Преглед на печата - здравеопазване

zeitungРумъния вдига с 10% заплатите в здравеопазването - 24 часа
Румъния вдига с 10% заплатите в здравеопазването и образованието на новите служители, които са в началото на трудовия си стаж. Стартовото заплащане на един лекар ще бъде между 1026 и 1278 лв., а на медицинска сестра -

между 850 и 1059 лв. Увеличението ще засегне 650 000 души.

Намаляват парите за медицински изделия за хората с увреждания - Сега 
По-малко средства за медицинските изделия на хората с увреждания са осигурени тази година. В бюджета на социалното министерство са предвидени 41 млн. лв., а миналата година са изплатени малко над 52 млн. лв. по Закона за интеграция за хората с увреждания. Средно на месец са подпомогнати 524 504 души. По всички мерки по този закона - за изплащане на целеви помощи за медицински изделия, помощни средства - м.г. са изплатени 190 млн. лв. от АСП.
Все още няма движение и по представената в началото на годината концепция за реформа на системата на ТЕЛК, която предвижда да има две експертизи - медицинска и за работоспособността. Концепцията е твърде неясна по отношение на това как бизнесът ще бъде стимулиран да наема хора с увреждания.

Съдът глоби с 1000 лв. лекари за подмяна на проба на пиян колега - Сега
Окръжният съд в Кюстендил потвърди глобите за медицинските лица, подменили кръвна проба на свой колега в Дупница, съобщи агенция "Фокус". Районният съд в Дупница призна за виновни д-р Весела Джорджева от спешното отделение и Виолета Михайлова, главна сестра на вътрешното отделение на общинската болница в града, за това, че са подменили кръвната проба на своя колега Атанас Дамов. Двете трябва да платят солидарно и разноските по делото - общо 1469 лв. Медиците са освободени от наказателна отговорност. Решението на съда е окончателно.

Медсестрите у нас се стопиха наполовина - Стандарт
От 56 000 медицинските сестри у нас се стопиха на 23 500, а средната им възраст е над 50 г. Заплащането им - повече от мизерно, 450-500 лв. месечна заплата. Не може медицинските сестри да учат 4 г. и след като постъпят на работа, да получават заплата, която е с 20 лв. повече от тази на санитарката, която е без образование и често е наета от Бюрото по труда. Има нередки случаи и когато санитарки получават повече пари от медсестрите. Безкрайните реформи за нашето съсловие се изразяваха в периодични съкращения. През 2015 г. 745 медицински сестри са напуснали България, предпочитайки да се трудят в чужбина. Тази цифра е в този порядък всяка година. Но обърнете внимание, че ако от 56 000 сестри напуснат около 700, процентът е нисък, но когато от 23 000 напуснат 700, това вече е наистина тревожно.
Всеки пети в Търговищка област е здравно неосигурен - Дарик радио
Всеки пети в Търговищка област е здравно неосигурен. В същото време в региона се отчита недостиг на общопрактикуващи лекари, като едно джипи обслужва около 2100 пациенти. От друга страна Търговищка област е на първо място в страната по брой пациенти на един стоматолог – над 2600 души. Данните отчете директорът на Районната осигурителна каса в Търговище Емил Стоянов. Заради липса на специалисти на многопрофилната областна болница са били отказани договори за изпълнение на дейности по клинични пътеки. В областта има нужда от не малко специалисти както в извънболничната, така и в болничната помощ, особено в по-малките болници. Основно това са кардиолози, гастроентеролози, анестезиолози, нефролози, някои тесни специалности при детските болести
Пациенти искат НЗОК да плаща 100% за мозъчно-съдови болести - Дума
"Събрахте ли парите за операцията?" С този въпрос се обръщат лекарите от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" към нас", започва писмото на три млади жени с диагноза артериовенозна малформация и мозъчна аневризма, изпратено до редакцията на ДУМА. Единственият шанс на пациентите с това заболяване е ендоваскуларното лечение, за което НЗОК отпуска 10 хил. лв. "Повечето от нас доплащат по 20 хил. лв., което не е по силите ни, както и на 90% от българите.
Събраха над 2500 играчки за болни деца - Новинар
Над 2500 играчки бяха събрани при благотворителна кампания в помощ на болни деца. Кампанията е под наслов "Дари играчка - дари усмивка на болно дете" и се организира от Националната инициатива "Приказки без край", чиято основна цел е да се подобри болничният престой на хлапетата в детските отделения у нас. Тази година кампанията бе с партньорството на научния център "Музейко".

Поредно нападение на екип на спешна помощ - Нова телевизия
Поредно нападение на екип на спешна помощ – този път в Кюстендил. Шофьор на линейка е бил нападнат и ударен от роднина на починал пациент. Инцидентът станал в нощта срещу неделя. Спешният екип се отзовал на сигнал за паднал на улицата човек. Пристигайки на място, екипът установява, че мъжът е починал. Вадейки апарата за кардиограма за констатиране на смъртта, шофьорът на линейката бил нападнат с удар в лицето от сина на починалия. Той е със счупен нос и травми в областта на лицето. И шофьорът, и ръководството на спешния център в Кюстендил отказват коментар.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»