България е начело сред държавите, в които болните от рак живеят най-малко

oncoБългария е начело сред държавите, в които болните от рак живеят най-малко, сочи проучване на Европейската мрежа на раковите регистри. Данните бяха оповестени на Международния ден на победилите рака, който отбелязваме на 6 юни, пише в. „стандарт”, цитиран от Medicalnews.

Последни по показателя преживяемост при онкологичните заболявания редом с нас са още Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Изследването е проведено сред над 9 млн. онкоболни в 29 държави. У нас едва 29% от мъжете с рак успяват да живеят 5 г. с болестта. При българките данните са малко по-оптимистични. Всяка втора онкоболна пациентка живее поне 5 г. след диагностицирането й.

Според изследването у нас едва 60% от децата до 14 г., при които е открито раково заболяване, успяват да навършат пълнолетие. В сравнение с това, връстниците им в Западна Европа в 80 на сто от случаите успяват да навършат пълнолетие въпреки заболяването.

Близо 20 млн. души са онкоболните по света, като прогнозата е техният брой да нарасне до 30 млн. до 2020 г. Очаква се ръст и на броя на починалите от рак от 6 млн. на 10 млн. души през следващите 20 г.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»