Преглед на печата от 13 юни - здравеопазване

presaДоговорът на "Пирогов" с НЗОК потъна в мистерия
Сега стр. 3
От "Пирогов" охотно се оплакаха от абсурди и странности в договора за финансиране, който им предлага здравната каса, но самият контракт остана в тайна. От него са отстранени техническите грешки, но не е ясно има ли промяна по същество в условията, според които НЗОК ще плаща на спешната болница.
В края на май директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов заяви, че е получил проектодоговора за тази година в последния момент, има много объркани документи и резултатът ще е орязване на бюджета на болницата. Той даде и примери: посочени са имена на лекари, които изобщо не работят в "Пирогов", липсват клинични пътеки за консервативно лечение в урологията; има несъответствие с броя и вида на пътеките, по които болницата следва да работи; броят на интензивните легла, които ще се финансират от НЗОК, е лимитиран на 32, при положение че досега не е имало подобни ограничения.
Дни след това "Пирогов" подписа договор с НЗОК. От касата обясниха, че след среща с проф. Миланов са изчистени всички технически грешки като сгрешените имена на работещите в болницата лекари и е коригирано всичко, за което има резон да се поправи. Грешките се дължали на това, че договорите тази година са различни и вече има брой легла, които касата финансира заради въвеждането на задължителната национална здравна карта. Освен това работещите в столичната здравна каса били малко и натоварени и затова се получавали подобни пропуски. От НЗОК твърдят, че оплаквания за драстични грешки от други болници няма и едва при 4-5 лечебни заведения от всички 84 в София се наложило да се оправят документи. Всички договори трябва да са факт до 15 юни.
И от касата, и от "Пирогов" отказаха да съобщят има ли промени в договора по същество - например в обема дейност, който ще плати касата, и съответно - в парите, които ще преведе, или пък в броя легла, които ще финансира. Т.е. не се знае дали по-важната за болницата част е поправена, как и с чия намеса.


Япония изпревари Германия като страната с най-ниска раждаемост в света
БНР
Япония изпревари Германия като страната с най-ниска раждаемост в света, показва ново проучване, цитирано от ДПА.
До преди година в Япония на 1 000 жители са се раждали средно по осем деца. В Германия този показател се е покачил, сочи съвместно изследване на Германската счетоводна компания и Хамбургския институт за международна икономика.
Авторите на проучването обаче заявиха, че за да се обърне негативната демографска тенденция, раждаемостта в Германия трябва да се увеличи с поне 23 процента. Те предупредиха също, че германският пазар на труда е изправен пред недостиг на квалифицирани работници през следващите две десетилетия, и заявиха, че увеличаването на участието на имигрантите и жените в работната сила може да помогне липсата да бъде запълнена.


България се топи с до 80 000 души годишно
Труд 
Ситуацията с броя на българите в страната е плачевна, като населението намалява с до 80 000 души всяка година, съобщи пред "Труд" академик Петър Иванов, който оглавява Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. Той се позова на последните данни на Националния статистически институт и статистиката, която Централното разузнавателно управление на САЩ обновява непрекъснато на официалния си сайт.
Справка на "Труд" в нея показа, че в класацията на службата страната ни е на 210-о място по раждаемост от 224 държави, а по смъртност на трето.
Според академик Иванов обаче с 15,3 промила на смъртността у нас, обявени в последния доклад на родния НСИ, България вече е първа по отрицателен прираст в света.
"През 2015 г. според НСИ у нас са починали 110 000 души, а живородените са 60 000. Това прави 50 000 разлика, с които нацията на практика намалява. Имаме и между 25 и 30 хиляди, които всяка година напускат страната. Общата сметка е, че годишно намаляваме с до 80 000 души", обясни академик Иванов и допълни, че разделена тази бройка прави по около 212 души на ден, или по един на всеки 8 минути.

 

"Майчин дом" пак бе осъдена заради падналия асансьор
Сега 
Второто дело срещу болницата "Майчин дом" и фирмата, поддържала асансьорите там, приключи окончателно на трета инстанция. С определението си Върховният касационен съд (ВКС) постанови на Емануела Фролошка, една от пострадалите в падналия на 2 март 2010 г. асансьор, да бъдат изплатени 59 хил. лв. обезщетение. Решението по това гражданско дело идва повече от 6 години след инцидента, при който няколко бременни жени пострадаха тежко, след като асансьорът падна в шахтата. Друга пострадала - Камелия Камбурова - вече получи 75 хил. лв. обезщетение.
В същото време наказателното дело по случая буксува и се отлага непрекъснато.

Доброволци заработват по 1200 лв. като опитни мишки
Монитор стр. 1- 2-3
Здрави доброволци заработват добри хонорари в ролята на опитни мишки за проучване на нови лекарства, които се изпробват в момента. Различните концерни предлагат и различни хонорари. Най-ниската сума, от която започва заплащането обаче, е 1200 лева, съобщиха болнични лекари, които наблюдават такива клинични изпитвания.
Сумата могат да получат само хора, които са напълно здрави, за разлика от страдащи от особено тежки заболявания, като рак например. Те не взимат за това нито лев, но вярват, че новите молекули за тях са последният им шанс, поясниха медиците.
Първата фаза на проучванията се счита и за най-рискова, като в нея задължително се използват само здрави доброволци. Това е фазата, в която бъдещият медикамент за пръв път се прилага на човек, след като е преминало прилагането му върху гризачи обясни д-р Венцислав Добрев от управителния съвет на Асоциацията за клинични проучвания. За всяко едно такова проучване спонсорът (б.р. - така в договора със съответната болница, където то се провежда, се нарича фармацевтичната фирма, която разработва новата молекула) подписва с пациента доброволец документ за т.нар. информирано съгласие. В него са описани подробно всички евентуални странични ефекти и негативни реакции. С подписа си на практика човекът декларира, че е запознат с опасностите и приема новата фармацевтична формула да бъде изпитана върху него. Освен това спонсорът го застрахова, като полиците при различните застрахователи варират от пет- до шестцифрени числа. Ако обаче пациентът получи някаква реакция, щетите от нея ще му бъдат изплатени само ако тя не е описана в документа за информирано съгласие.

 

190 млн. в хазната от тестване на медикаменти
До 190 млн. лева да достигнат в края на 2018 година средствата в хазната от тестването на нови медикаменти в България. Тази цисрра е залегнала в стратегията за развитие на клиничните изпитвания и неинтервенционалните проучвания в България, съставена от Министерството на здравеопазването. Това означава, че инвестициите в тази област трябва да бъдат увеличени с около 35 млн. лева. През 2013 година, от когато са последните обобщени данни за приходите от клинични проучвания у нас, в страната ни са постъпили 160 млн. лева. На тежко болни нашенци са били прилагани нови лекарствени молекули на обща стойност от близо 300 млн. лева.
Стратегията залага за тази година и през 2017-а клиничните проучвания да се увеличатс34,7 млн. лева, като така да достигнат до 185,8 млн. лева.
Амбицията на Министерството на здравеопазването, заложена в документа, е към 2020 година нашатастрана да бъде на равнището на Полша, Унгария и Чехия, в които се провеждат немалък брой такива тествания в последните години, срещу което лечебните им заведения получават модерно оборудване.
Водещите фармацевтични компании разработват към момента около 350 нови медикаменти срещу рак, 230 за лечението на инфекциозни болести и 70 за автоимунни заболявания.


1000 болни чакат ред за органи
Труд 
Над 1000 българи са в списъка на чакащите за трансплантация на органи. Най-много са нуждаещите се от бъбрек, а у нас процедурата продължава с години. Затова все повече българи избират лечение в чужбина. И докато в родината им донорите на органи са около 20 души на година, в страни като Белгия, Австрия и Нидерландия, които са близки по население, те са над 200. В страната са малко болниците, които предлагат подобно лечение. Това е сред причините през последните 10 г. около 300 трансплантации на българи да бъдат извършени в чужбина.
Основна дестинация за това е Турция, сочат от здрава група "Мемориал".


Има риск от вируса Зика в България
Труд 
Има риск от разпространение на вируса зика в България. Това сочи проучване на учени от университета "Умея" в Швеция, базирано на последните данни за заразата на Световната здравна организация.
Според тях зика ще се разпространи в Европа, като южната част на континента ще бъде най-потърпевша и това се дължи на високите температури през лятото. Те ще увеличат броя на комарите от вида aedes aegypt, пренасящи вируса, за който се смята, че предизвиква малформации при новородени.
Засегнати със сигурност ще бъдат Южна Русия и Грузия, а в България рискът от болестта е умерен. В тази категория са още Франция, Унгария, Германия, Словакия, Словения, Сърбия и Хърватия, където има потенциал вирусът да се разпространи с голяма скорост.
"Данните се основат на вероятността да има потенциални преносители на зика. Комарът aedes aegypt е най-добрият такъв в света, но у нас го няма и никога не го е имало. Имаме обаче тигров комар, който е преносител, но 5 пъти по-слаб", обясни ситуацията пред "Труд" гл. ас. Огнян Миков от Центъра за заразни и паразитни болести.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»