Преглед на печата - здравеопазване 29 юни

Земя - Да осъдиш "безгрешния" press

Медицинска сестра от Асеновград успя да осъди Министерството на здравеопазването, след като не получила адекватна лекарска помощ за рядката болест, от която страда - муковисцидоза. От Здравното министерство пък ще обжалват решението във Върховния административен съд в София.


Според чл. 52, ал. 1 от Конституцията на Република България: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон". В нея се казва още, че "държавата закриля здравето на гражданите...". На практика обаче се оказва, че болните са дискриминирани в тази така закриляща здравето страна. Хората, страдащи от множество редки болести, и не само, са персона нон грата за родното здравеопазване. И по същия начин, както образователната система разделя студентите на приоритетни и неприоритетни, са разделени и българските пациенти. И макар всички да го осъзнаваме, не всички си търсим правата. Сякаш все по-често приемаме, че сме виновни за болестта си, а тези, които трябва да ни избавят от нея, са безгрешните. Гледаме да не се изправяме срещу "безгрешната" система, която никога не бърка и обжалва до дупка. Процесът се усложнява и от гледна точка на суперсилите, които системата притежава и си прави каквото поиска: въвежда здравна карта, ограничавайки още повече възможността ни да се лекуваме там, където преценим. Разделя здравния пакет, въпреки че някой е обявил това за противоконституционно. Решава кои болести са "социалнозначими". Преценява кои деца да се лекуват в чужбина и кои да чакат. И докато повечето си мълчим, защото така сме свикнали. Докато се лекуваме с билки и гледаме да не разчитаме на линейки, защото Бог знае кога ще дойдат, жена, която е част от системата, я осъди.

Дарик радио - Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на община Родопи излизат на протест 
Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на община Родопи излизат на протест утре пред сградата на общинската администрация. Те искат по-високи заплати и повече платен отпуск. За социалното напрежение между здравните работници и общинската администрация алармира председателят на КНСБ Пловдив Боян Бойкински. Платен годишен отпуск в размер на 38 дни, заплатите на работещите в бранша да достигнат 520 лева и отпускане на средства за закупуване на работно облекло са сред основните искания на протестиращите медицински сестри.

Сега - Фарма компании са платили 21 млн. лв. на лекари за конгреси
За пръв път част от производителите на лекарства ще оповестят колко пари са платили, за да пратят лекари на конгреси и симпозиуми. Общо 21 млн. лв. са получили лекари и здравни организации у нас през 2015 г. за посещаване на подобни събития, сочат предварителните данни на Асоциацията на научноизследователските производители в България.
Парите са за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски хонорари, пътни и престой. 14 млн. лв. са платени на лекари, а 7 млн. лв. - на здравни организации - различни обединения по специалности, асоциации и съюзи на лекари, болници и т.н. Отделно иновативните компании са инвестирали 150 млн. лв. в клинични изпитвания и научни изследвания у нас, за които участващите медици също получават заплащане.

24 часа - Не стигат 105 спешни лекари и 60 медсестри
в софийската Бърза помощ. Повикванията в центъра достигат до 500 на денонощие. В момента в столицата и областта работят 40-45 екипа при необходимост от около 60, предупреди шефът на центъра д-р Георги Гелев.
По предварителните данни от регистрите Бърза помощ се е отзовала тази година на 71 хиляди повиквания. Заради необходимост от хоспитализация 18170 пациенти са откарани в болница, от тях 1361 души - в частна. В половината от случаите това не е била най-близката болница. Но за една трета това било по тяхно желание.
Гелев коментира, че очакваното от началото на годината увеличение на заплатите на екипите с 20% вече е факт за голяма част от страната, но не и за столичния център.

Дума - СЛЕД ПИСМО НА ПАЦИЕНТИ МЗ ЩЕ ПЛАЩА ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ИНСУЛТ
МЗ ще плаща на болници купените от тях медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Това е предвидено в Методиката за субсидиране на лечебните заведения. На специалните критерии отговарят само 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са "Св. Анна" и "Н.И.Пирогов" в София, "Св. Георги" в Пловдив и "Св. Марина" във Варна. Предвидена е и възможност за доплащане на медицинските изделия (койлове) за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»