Из пресата - здравеопазване 01.07.2016

pressТруд - Незаконна търговия с лекарства удариха ДАНС и МВР
Специализирана операция на МВР, ДАНС, Изпълнителната агенция по лекарствата, НАП и прокуратурата пресече незаконна дейност с лекарствени продукти чрез аптечната мрежа на територията на Велико Търново.


Акцията е проведена на 28 юни в офиси на аптечна верига в старата столица под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Действията са били насочени към пресичане на незаконна търговия с медикаменти в страната и чужбина, както и данъчни престъпления.
При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършвана дейност.
Открити са голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, съхранявани в склад, без издадено разрешение за такава дейност на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Труд -170 млн. лв. наливат в Спешната помощ
Ще бъдат инвестирани 170 милиона лева в центровете на Спешната помощ у нас през следващите пет години. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който присъства на откриването на две обновени отделения в МБАЛ "Пловдив" - хирургичен блок на Клиниката по урология и интензивен сектор към неонатологичното отделение.

Труд - Хиляди лекари и болници инвестират в лекарства
Фармацевтичните компании у нас, които членуват в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), оповестиха спонсорите си за 2015 г. В предоставените списъци фигурират хиляди лекари, групови практики, медицински центрове, болници, организации от типа на медицински сдружения по специалности и съсловни организации.
На повечето медицински специалисти са били плащани хонорари за "услуги и консултации", освен това са се поемали техни разходи по пътуване и настаняване, както и такси за регистрация при участие в събития.

Телеграф - Опетнената гилдия в бяло
Линейките ще бъдат следени на всеки километър, а спешните медици ще подават седмични доклади до здравно министерство къде са карани пациентите (виж стр. 8).
Ако следенето седмица по седмица на пътя на линейките е начинът това да пресече наглата търговия с болни, значи трябва да се направи. Хоспитализацията на определени пациенти в определени лечебни заведения, за които болниците ще вземат по-тлъста клинична пътека, е илюстрация на израждането на родното здравеопазване. Нека обаче не забравяме, че това са хората, които всеки ден спасяват близките ни. И не бива заради "гнилите ябълки" сред тях да се опетнява цялата гилдия. Нека не забравяме, че допреди няколко години спешните медици вземаха 700 лева заплата - за нощните дежурства, за срещите си с агресивни хора, които са готови да ги пребият, защото според тях не са помогнали навреме на близките им. Сред тях има такива, които са готови да вземат 100 лева, за да закарат даден пациент в някоя болница.
Но има и такива, които минават километри в преспите, за да спасят някое болно бебе в Родопите.

 

Стандарт - Учениците на наркотест

Задължителният годишен профилактичен преглед на учениците да включва и тест за дрога. Това предложи шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дискусия, посветена на Световния ден за борба с наркоманиите.
"Ако има навременна намеса, можем да запазим много от тези деца", аргументира се Цветанов.
Според него трябва да се предприемат бързи и ефективни мерки, които да достигнат до всички. Засега не е ясно от каква възраст ще бъде предложено да започнат да се правят тестовете.

 

24 часа - Самотна майка има 10 месеца живот, няма пари за лечение от много рядка болест

33-годишна самотна майка страда от много рядка болест, но няма пари дори за диагностика. Ако не започне спешно лечение в Германия, й остават 10 месеца живот според статистиката и лекарите.

"От съвсем лек натиск при почистване на лицето ми се счупи хрущялната кост на носа, след което претърпях операция", разказа Гергана Павлова. Това се случило през февруари. Болките й започнали веднага и след много прегледи в различни болници по метода на елиминациите лекарите й поставят страшната диагноза рецидивиращ полихондрит, която се среща само сред 800 души в света
голяма част от тях оставили творбите си, за да бъдат продадени с благотворителна цел.
Който иска за помогне на Гергана Павлова, може да го стори на БАНКОВА СМЕТКА: IBAN BG66CECB979010B2148000 BIC: CECBBGSF
Телефонът на младата жена е 0894 321021.

Вяра - Съветниците в Самоков отпускат 12 000 лв. за електромеханична носилка в линейка на МБАЛ и 31 бона за обзавеждане на кабинети в общината

Скок в планираните разходи за здравеопазване с 12 000 лв. за дооборудване линейката на МБАЛ - Самоков с електромеханична платформа, сгъваема носилка тип стол и гръбначна носилка ще гласуват съветниците на сесията на ОбС днес.
Съветниците ще гласуват и предложението за добавяне на нова позиция "Изработка, доставка и монтаж на мебелно и интериорно обзавеждане за нуждите на общинска администрация" на стойност 31 880 лв.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»