Здравеопазването във вестниците на 04 юли

vestniciТруд - 60 милиона лева дължи НЗОК на болниците
НЗОК няма да заплати на болниците част от дейността им, наречена "надлимитна", за цялата 2015 г., както и за първото тримесечие на 2016-а. Това става ясно от позиция на финансовата институция в отговор на запитване на "Труд". Става дума за над 300 лечебни заведения в страната, които работят по договор със здравната каса, но на които тя отказва да плати около 60 млн. лв. от дейността им за посочения период.
От началото на 2015 г. до април 2016-а на болниците за пръв път бяха наложени много строги бюджетни лимити на база отчетената от тях дейност през 2014 г. При това обаче не са били взети предвид спешните случаи - те не могат да се предвидят, както и новите дейности, които лечебниците са развивали през 2015 г. Така здравните заведения се оказват в преразход, основно заради тежки, неотложни пациенти, които освен всичко останало по закон не могат да бъдат връщани.

24 часа - 107 гинеколози, анестезиолози и хирурзи осъдени за 10 г.
107 гинеколози, хирурзи и анестезиолози са осъдени за лекарски грешки от 2004 до 2014 г. у нас. Медиците от трите специалности, които извършват високорискови манипулации, най-често попадат в съдебните зали. Данните са събирани от юристи, които работят в сферата на медицинското право, защото съдилищата не водят подобна статистика.
20 пъти са се увеличили делата за лекарска грешка - 2983 са за 6 г. Медици също съдят пациенти - за обида и неспазване на предписанията им.
Делата срещу медици, които в САЩ и Западна Европа са често срещани от години, навлизат и у нас. Най-съдените както по света, така и в България, са гинеколозите, хирурзите и анестезиолозите, трите най-рискови специалности. Делата за лекарска грешка са се увеличили 20 пъти през 2014 г. в сравнение с 1994 г. За последните 10 г. осъдените гинеколози са 46, хирурзите - 38, а анестезиолозите -23-ма.
Монитор - Болни работници прибраха 112 млн. лв. обезщетения
Болнави работници са взели над 112 млн. лв. обезщетения за временна неработоспособност. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото тримесечие на 2016 г. 520 889 нашенци са отсъствали от офиса, което е с близо 32 000 повече спрямо януари март 2015 г. Традиционно най-болнави се оказват служителите в Кюстендил, където 14 от 100 осигуряващи се са отсъствали от офиса заради настинки. Трудещите се в Добрич и столицата най-рядко си взимат болнични, показват още данните на НОИ. Именно в София са изплатени най-високите обезщетения за временна неработоспо-собност - 32,74 лв. на ден. "Това се дължи на по-високите суми, на които се осигуряват работещите в столицата", обясниха от НОИ. На другия полюс са служителите в Пазарджик, които за всеки ден в болнични са получавали средно по 20,46 лв.
Телеграф - Черен пазар на лекарства по морето
Черен пазар на лекарства се вихри в големите курорти по морето. В малките крайбрежни села пък има недостиг на аптеки, установи проверка на "Телеграф".
Най-сериозен дефицит има в общините Шабла и Каварна. Там малките населени места като Дуранкулак, Езерец, Крапец и Тюленово през лятото се пълнят с гости, които обаче са принудени да тичат до Шабла, ако имат нужда от медикаменти. Същата е ситуацията и в Каварненско, където са култовите за туристите села Камен бряг и Българево. Хиляди се втурват и към село Топола, но в нито едно от тях няма аптека и единственият вариант е пътуване до Каварна или Албена.
В големите курорти по Черноморието има достатъчно аптеки. Там проблемът е, че дрогерии въртят нелегална търговия с лекарства. Много от тях реално работят като аптеки, въпреки че не са на магистър-фармацевти, коментираха хора от бранша. Някои крият под тезгяха цял арсенал от медикаменти, които по закон не могат да продават. Няма точни данни какъв е броят на търговците в сянка, но фармацевти твърдят, че такива обекти съществуват почти навсякъде и са повече от легално работещите.
Сега - Бюджетът платил за година 500 хил. отчетени протези
Данните за отчетените медицински изделия за хора с увреждания, платени с пари от бюджета, сочат към сериозни съмнения за източване. Общо 52 млн. лева са били отпуснати през 2015 г. на хората с увреждания за закупуването на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения, съобщи БГНЕС, цитирайки данни на социалния министър Зорница Русинова.
Разбивките от справката на министър Русинова обаче граничат с абсурда. 513 676 протези за долни и горни крайници на стойност над 6.5 млн. лв. е платила изцяло или частично държавата през миналата година. Това значи, че един на всеки 7-8 български граждани ползва протеза. 8.5 млн. лв. са платените средства за 45 333 ортопедични обувки и приспособления за корекции.
Труд - ЗА ВСЯКА ЛЕКАРСКА ГРЕШКА-ОТГОВОРНОСТ
През 2015 г. в Медицинския университет в София е въведен нов предмет на обучение - медицинска психология, който е задължителен за бъдещи лекари и стоматолози. Това става възможно благодарение на усилията на проф. Вихра Миланова, ректор на МУ. Нужно е през подобно обучение да преминават и медицински сестри, санитари и друг помощен персонал.
"л екарската професия е творчество, което съчетава наука, изкуство и техника. Тя изисква от лекаря човечност, всеотдайност и чувство за отговорност." Така започва Кодексът на професионалната етика, издаден от Министерството на здравеопазването през 2000 г.
Здравеопазването боледува и заради заниженото качество на услугата, предоставяна от лекари и медицински работници. Лекарите не трябва да забравят, че предоставят услуга, която е заплатена. Нужно е трансформиране на ролята на пациента в роля на клиент, а лекарят да подхожда индивидуално към проблемите и лечението на пациента. Той пък има възможност да бъде по-взискателен, защото плаща и трябва да има изисквания.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»