Здравеопазването в пресата на 05 юли

vest24 Часа - Удължават срока за стандарта по спешна медицина
Болниците имат още 6 месеца за привеждане на спешните си отделения по новия стандарт по спешна медицина. Това става ясно от промяна в наредба на здравното министерство . Досегашният срок бе 6 месеца от влизане в сила на новия медицински стандарт, или до юни. Удължаването е до края на годината.„Промяната се налага поради оспорване

на утвърдения с наредбата медицински стандарт „Спешна медицина" в частта за болничната помощ и целесъобразността тези изисквания да влязат в сила след произнасяне на Върховния административен съд", пише в мотивите към изменението. Болнични и неправителствени сдружения атакуват стандарта в съда заради заложените изисквания към болниците, сред които и за най-малко 700 кв. м площ на спешното отделение, 12 приемни поста и 6 реанимационни, за най-малко 3-ма лекари със специалност „Анестезиология и реанимация" и др. Освен това предстои и поетапно пилотно въвеждане на медицинския триаж - сортиране на случаите по степен на спешност, както и на новите протоколи и алгоритми за поведение в спешните центрове, уточняват още от МЗ
Национална бизнес поща - Министерството на здравеопазването готви проект за остойностяване на лекарския труд
От Министерството на здравеопазването готвят проект за остойностяване на лекарския труд, който най-вероятно ще бьде готов през есента и тогава ще бъде представен на обществеността. Това стана ясно по време на среща между БЛС и министър Петър Москов .
Действително има голяма разлика в заплатите на различните лекари, но ако се касае за реална конкуренция между болниците, това е нормално, коментира във връзка с това председателят на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев.
Има лекар в моята болница, на когото плащам хиляди заплата, но и той ми прави хиляди. Това обаче няма да е редно в държавна болница. Виждаме, че има държавни болници, където по много хиляди взимат директори и някои специалисти, а болницата трупа дългове. Това пречупва конкурентната среда и източва Здравната каса. Докато в една частна болница, в която дългове не могат да се натрупат, е редно всеки да получава според изработеното. Това е стимулът за качество, отбеляза той.
Д-р Болтаджиев поясни, че реално големият проблем в здравеопазването ни е с остойностяването на клиничните пътеки. Тук може да се работи в една много проста посока. Тя съществува в американската система Medicare. Там има индекси, които са като точкова система и определят заплащането на труда по степента на сложност. Ако например една апендектомия е като една единица, то съответно една гръдна операция ще е 27 единици. Не мога да кажа, че е най-доброто, но със сигурност е най-справедливият начин на плащане, който съществува за момента.
Ние сме бюджетно здравеопазване, имаме един бюджет за клинични пътеки и когато се знае всяка медицинска дейност, всяка операция каква тежест има, може най-справедливо да се разпредели бюджетът, смята той. /
Труд - Община Полово финансира болницата след запор
Запор на средствата от здравната каса е наложил частен съдебен изпълнител на болницата в Попово, срещу която има изпълнително дело за непогасени задължения по санирането на сградата. Запорът можел да блокира възможността за работа на лечебното заведение. За да не се стигне до кризисна ситуация, общинският съвет е гласувал в края на юни помощ от 280 000 лв. Месец преди това е утвърден друг трансфер от 120 000 лв., съобщи кметът на Попово д-р Людмил Веселинов. Запорът бил пък за 400 000 лв. и той очаква разблокиране на сметките.

Литърът излиза 140 лева
Монитор - Болниците с лимити, плащат по 90 лв. за сакче, ако ги превишат
С настъпването на летния сезон и цената на кръвта "на черно" е паднала, установи проверка на "Монитор". Литърът вече върви по около 140 лева, защото болниците спират плановите операции и правят само спешни. Едно сакче кръв, срещу което се получава и една бележка, е около половин литър, като пред двата хематологични центъра в столицата вече може да се осигури и за 70 лева. Според вида операция роднините на пациента трябва да представят от една до няколко бележки. Ако не могат да намерят достатъчно доброволци пък искат не искат стигат до платени такива.

Дума - Нов спад в раждаемостта
Броят на новородените от началото на годината продължава да намалява. Близо 29 130 раждания бяха регистрирани до вчера на обяд в официалния регистър на МЗ. За сравнение, от 1 януари до 4 юли 2015 г. новородените са били 30 716, което показва нов спад на раждаемостта с над 1500 деца през т.г. В сравнение със същия период на 2014 г. в момента бебетата намаляват с над 3060. Според експерти в периоди на икономическа несигурност в страната двойките най-често се отказват от второ дете.
Коефициентът на раждаемост от 10 през 2010 г. спада на 9,2 през 2015 г., като повишение има само през 2014 г.-9,4, в сравнение с предходната и със следващата година. Средната възраст на майката при раждане на първо дете също се увеличава и за страната е 26,9 г. през 2015 г., докато през 2010 г. е 26,2 г. Любопитно е, че започва да намалява броят на майките под 20 г. Ако през 2010 г. те са 8411, то през 2015 г. са 6274. За сметка на това броят на над 45-годишните родилки се увеличава за 5-годишен период от 60 на 165.

БНР - 15 деца, лекувани успешно от онкологични заболявания, завоюваха 18 медала на световните "Игри за победители"
15 деца, лекувани успешно от онкологични заболявания, завоюваха 18 медала на световните "Игри за победители". Отборът ни се прибира днес от игрите, които се проведоха през последните 5 дни в Москва, като носи 8 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала. Българските деца са триумфирали в надпреварите по стрелба и плуване. Отборът е взел три медала в леката атлетика, а в състезанието по тенис на маса България е останала на четвърто място, въпреки четирите победи.

Дарик радио - Реформата в ТЕЛК ще бъде приета до края на годината
Реформата в ТЕЛК ще бъде приета до края на годината, обяви в Бургас министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. За да се спре злоупотребата в системата, трябва да се реформира медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората. Необходимо е тези, които са в трудоспособна възраст и имат желание и мотивация да работят, също да бъдат подпомогнати, каза тя. Социалното министерство вече е направило предложение помощните и медицинските средства да се поемат изцяло от здравната каса, тъй като там, а не социалните работници, са експертите, които могат да посочат какво е адекватното медицинско средство. От юли т.г. социалното министерство стартира нов проект за подобряване на достъпа за хората с увреждания в публичните институции.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»