Преглед на печата - здравеопазване

pregled na pechataТруд - Лимит за боледуване ни налага здравната карта
Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени в болница за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени. Това предупреждават от сдруженията на частните и на общинските лечебни заведения у нас. Причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани. Дака, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка." Това обясни пред "Труд" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.
Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Това заяви пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници. Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилки и онкоболни. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев. По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти.
Телеграф - Болести пращат 13 600 в пенсия
Точно 13 594-ма души са излезли в пенсия заради заболяване през първото полугодие на годината.
Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). В сравнение със същия период на миналата година броят на новоотпуснатите инвалидни пенсии намалява с 1416 или 9,2%. Въпреки това тенденцията от последните години всеки трети нов пенсионер да е инвалид се запазва. От следващата година хората ще минават пред две комисии - медицинска, която ще определя степента на заболяване и социална, която ще решава дали и какво може да работи болният. В случай, че не може да се върне на позицията, която е заемал преди поставянето на диагнозата, той ще получи инвалидна пенсия. Ако обаче болестта не пречи на трудовата му дейност, то тогава няма да има предсрочно пенсиониране. Увеличението с по 2 месеца на нужните възраст и стаж за пенсия вече дават резултати, сочат данните на НОИ. През първите 6 месеца в заслужена почивка са излезли 47 563-ма души или с 2500 по-малко в сравнение с първото полугодие на 2015 година.
24 часа - България "олекна" с 48 400 души за 1 г., в ЕС са с 2 млн, повече заради бежанците
Населението на България е намаляло с 48 400 души за година, а това на Евросъюза като цяло се е увеличило с около 2 млн. души за същия период заради бежанската вълна. Това показват данни на "Евростат" към 1 януари 2016 г., публикувани по повод Световния ден на населението 11 юли.
Към 1 януари 2016 г. у нас са били регистрирани 7 153 800 души, а година по-рано - през 2015 г. - 7 202 200 души. Страната ни от години е сред тези с най-бързо намаляващо население. Според "Евростат" българското население представлява 1,5% от това на страните в ЕС.
510,1 млн. души е наброявало населението на ЕС към 1 януари 2016 г. срещу 508,3 млн. души година по-рано, показват още данните. За първи път обаче ЕС отбелязва отрицателен естествен прираст - родили са се близо 5,1 млн. бебета, а са починали над 5,2 млн. души.
В 17 страни членки населението се е увеличило, а в 11 е намаляло. Най-голямо увеличение се наблюдава в Люксембург (+23,3 на хиляда жители), следвано от Австрия (+14,4 промила), Германия (+11,8 промила), Малта (+11,7 промила), Швеция (+10,6 промила), Дания (+8,4 промила), и Белгия (+7,2 промила).
Най-голямо намаляване на населението се отбелязва в Литва (-11,3 промила), Латвия (-8,7 промила), Хърватия (-8,2 промила), България (-6,7 промила), Гърция (-6 промила), Румъния (-5,6 промила).
Жителите на Германия, Франция, Великобритания и Италия общо съставляват над половината от населението на ЕС.

Труд - Задържаха украински зам.-министър
Службата за сигурност на Украйна задържа здравния зам.-министър Роман Василишин, заподозрян в ръководство на корупционна схема, изискваща от пациенти допълнителни пари за операции и друго необходимо лечение. При ареста и последвалите обиски били открити над $50 000 и 320 000 гривни ($12 900). Ако бъде признат за виновен, Василишин може да получи до 12 години затвор.

Дума - БЛС иска направленията в извънболничната помощ да се отпускат регулярно
Настояваме направленията в извънболничната помощ да се отпускат регулярно, за да има предвидимост и спокойствие в системата. Това заявил председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев на среща със зам.-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и Бойко Пенков. "Отново има проблем с направленията. Този път не е в количеството, а в отпускането им. По данни от районните колегии на съсловната организация отпуснатите от РЗОК направления за консултации със специалист и изследвания се предоставят на лечебните заведения едва в последните дни на тримесечието. Това неравномерно отпускане води до напрежение в дейността на медицинските специалисти и неудовлетвореност сред пациентите поради невъзможност своевременно да получат нужната медицинска помощ", отбелязват от БЛС. Според съсловната организация това поведение на НЗОК е с цел икономии от неизползвани направления.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»