Преглед на печата - здравеопазване 12 юли

PressТруд - Близо 1100 българи чакат за трансплантация
В Европа 50 000 души се нуждаят от трансплантация, а всеки ден умират по 12 от тях, не дочаквайки спасение. У нас такава животоспасяваща операция към момента е необходима на 1091 българи. Най-много чакат за бъбрек - 997 и за сърце - 45, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации. Близо 3000 души пък са си направили труда приживе да попълнят формуляр, че не желаят в случай на смърт органите им да бъдат трансплантирани.
По информация на международната програма за обмен на органи - "Евротрансплант", 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си, преди да се намери донор. Всяка година на континента се регистрират 2000 донори, а трансплантираните органи са 7000.
По международното сътрудничество за органни трансплантации от 2010 г. до 11.07.2016 г. страната ни е дарила 15 органа на други държави. Става въпрос за случаи на несъвместимост с нуждаещи се у нас, но с висока такава при чужденци. 4 български сърца, 6 черни дроба и 5 бели са дали шанс за живот. Получили сме един бъбрек.
Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек в Европа е приблизително 43 месеца, за сърце -15 месеца, за бял дроб -12 месеца и половина, за черен дроб -13 месеца, панкреас -12 месеца.
Нова информационна платформа - www.badidonor.bg е създадена в рамките на Югоизточна Европа.
Дума - Не Кой, а Колко?
Преди две години по това време протестиращи реформатори питаха "Кой?" Сега отговорът, поне в здравеопазването, комай е известен - един реформатор. Един реформатор, който прави самоцелни псевдореформи. В повечето случаи те са и против медиците, и против пациентите, та дори и против системата на здравеопазване. В повечето случаи те са по-вредни за здравето на нацията и от цигарите, та дори от алкохола и от озоновата дупка. Иначе защо съдът отмени и разделянето на медицинския пакет услуги, и наредбата за удовлетвореността, и частта за болниците в медицинския стандарт по спешна медицина, и лимитите за болничните бюджети. На косъм оцеля в съда здравната карта.
Колко? Не колко нормативни и поднормативни актове на МЗ са атакувани в съда за накърняване на интересите на пациенти и ограничаване на правото им на избор или достъп до медицински услуги. А колко пари струва всичко това на българския данъкоплатец? Защото се плаща на чиновниците, които денонощно пишат безсмислени закони и наредби, пък и ги лекуват, защото непрекъснато са под напрежение и стрес, притискани да пишат безсмислени документи, "падащи" в съда. Пари струва и трудът на съдиите. А МЗ, като бъде осъдено, плаща съдебни разходи, плаща обезщетения. От чии пари? На данъкоплатеца. Та актуалният въпрос е "Колко пари харчат МЗ и държавата, за да обслужват вятърничави идеи за неосъществима здравна реформа?"
Очевидно е, че болници, лекари, сестри и пациенти са набедени, че източват касата. Но призван ли е министърът да "спира течовете", като провежда откровен геноцид над нацията, като дели болните на значими и незначими, на платежоспособни и неплатежоспособни? Във време, когато здравните фондове и застрахователи в цивилизованите страни отделят все повече финансов и човешки ресурс за здравето на деца, възрастни и бедни, у нас реформата си играе на пестене на пари.
Колко ли ще струва това на следващия здравен министър?

Капитал Daily - България четвърта по смъртност заради замърсяването на въздуха
Над 6.5 млн. души умират всяка година заради замърсен въздух. По този показател България е с четвъртата най-висока смъртност на всеки 100 хил. души - класация, която се води от Грузия. Това сочи годишното изследване на Международната енергийна агенция за енергийното и въздушно замърсяване. Според последните данни замърсяването на въздуха е четвъртият най-голям риск за човешкото здраве в глобален аспект след високото кръвно налягане, лошите режими на хранене и пушенето.
България е с четвъртата най-висока смъртност на глава на населението, породена от замърсяване на въздуха. Около 170 на всеки сто хиляди умират всяка година. Данните са за 2012 г. Лидер по този показател е Грузия с почти 300 души на всеки сто хиляди. След България са Китай и Индия, а Франция, Норвегия и САЩ са сред най-добре представящите се по този показател.
Дума - Военноинвалиди ще доплащат по-малко за лекарствата си
Военноинвалидите с 50 и над 50% намалена работоспособност занапред няма да плащат за лекарствата си, предписани от лекар по списък, утвърден от министъра на здравеопазването. Стойността им се поема от държавния бюджет. Това предвижда проект за изменение на Наредбата на МЗ за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите. В момента военноинвалидите с 50 и над 50% нетрудоспособност доплащат 25% от стойността на тези лекарства.
Военноинвалидите с неработоспособност до 50%, както и преживелият съпруг (съпруга), децата и родителите на българските граждани, загинали при или по повод на изпълнение на военна служба в мирно или във военно време, в мобилизационния или постоянния резерв, доброволния резерв или запаса ще доплащат половината от стойността на лекарствата си.
В една рецепта се предписват до 3 лекарствени продукта, а количеството на изписаните медикаменти при лечение на остри заболявания е за не повече от 10 дни, а за хроничните за не повече от 30 дни.
Наредбата е съгласувана с министрите на отбраната, на труда и социалната политика и на финансите

bTV - Пореден недостиг на детска ваксина от задължителния имунизационен календар

Пореден недостиг на детска ваксина от задължителния имунизационен календар. Почти в цялата страна липсва медикаментът срещу 4 животозастрашаващи заболявания, който се поставя в предучилищна възраст. Изоставането при някои деца вече е 2 години
Първокласниците миналата година масово прекрачиха училищния праг без задължителната ваксина. Година по-късно изоставането все още не е компенсирано напълно. Изоставането настъпи, след като през 2014 реимунизацията на тогава 6-годишните деца бяха почти напълно прекратени. Ваксините, предназначени за тях, се предоставяха на новородените. Кризисния план се задейства, след като нито една фирма не се яви на търг в министерството и ваксините свършиха.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»