Здравеопазването в пресата на 13 юли

ppСега - Отново липсват задължителни ваксини
За пореден път липсват задължителни ваксини за децата, съобщи Би Ти Ви. Почти в цялата страна не е осигурена 4-валентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит за реимунизация на 6- и 7-годишните деца.


Заради периодичните липси през последните години здравното министерство пренасочваше количества от ваксината за 6-годишните към бебетата. Миналата есен например голяма част от първокласниците нямаха реимунизация и изоставането при някои деца вече е две години.
"Две години по ред се доставят някакви минимални количества през зимата, когато е грипната епидемия. Който е здрав, му слагаме. Но при 800 ваксини да ти отпуснат 50, какво е това?", коментира пред телевизията общопрактикуващият лекар д-р Георги Киряков.
Според МЗ има сключен договор за доставки на всички ваксини, с които да се направят реимунизациите на 6-годишните, първата доставка до регионалните здравни инспекции, откъдето личните лекари ще получат ваксините, ще е факт тази седмица. "Недостигът на практика ще бъде напълно преодолян едва през последните месеци на 2016 г., защото изостаналите от 2015 г. подлежащи невинаги се обхващат приоритетно пред подлежащите за 2016 г., но е сключен договор за необходимите количества ваксина за всички - и от 2015, и от 2016 г.", увериха от министерството.
Неколкократните провали на търговете на здравното министерство в последните години доведоха до редовни кризи при имунизациите. Стигна се до внос от Турция, но заради съмнения доколко препаратите оттам са същите, разрешени за употреба в Европа, историята стигна до прокуратурата.

Сега - Реформата в ТЕЛК
и инвалидните пенсии отново е в изходна позиция почти половин година след като министерството на труда представи концепцията си за промените. Това се разбра от думите на министъра на труда Зорница Русинова. Тя обясни, че от вчера започвала да работи експертна група между социалното и здравното министерство, която да изработи законодателните текстове. Министрите на труда и на здравеопазването вече нарушават закона, защото в Кодекса за социално осигуряване срокът за тези законови текстове бе краят на юни. Идеята е хората да минават през 2 комисии - една за здравословното си състояние и процента на работоспособност и втора - социална, която ще определя какво може да работи човек със съответното увреждане.
Сега - Работещите майки ще вземат 50% от обезщетението за дете до 1 г.
Майките, които се върнат на работа, преди детето им да е навършило една година, ще получават към заплатата си и половината от обезщетението си за бременност и раждане от НОИ. Такава промяна в Кодекса за социално осигуряване ще предложи министерството на труда. Мярката трябва да започне да действа от януари с новия бюджет на държавното обществено осигуряване. Целта й е да насърчи работещите майки да се върнат на работа и да им помогне да съвместяват личния и професионалния живот, коментира министърът на труда Зорница Русинова.
Телеграф - Вирусът зика стигна Дунава
Първият известен случай на заразяване с вируса зика бе регистриран в Румъния, предаде Аджерпрес.
Пациентката е 27-годишна жена, която е била една седмица на почивка на карибския остров Мартиника. Според румънското министерство на здравеопазването тя е потърсила помощ два дни след завръщането си в родината. Сега пациентката е в болница и е вън от безопасност, но й е забранено да забременява през идните осем седмици. Говорителят на министерството Лауренциу Колинтиняну подчерта, че жената не се е заразила в Румъния и че рискът вирусът да се разпространи в северната ни съседка е минимален.
БНТ - Обща дейност на университетските болници в полза на пациентите?
Да бъде създаден консорциум между университетските държавни и частни болници за активно лечение в Пловдив и Медицинския университет, предлагат лекари и научни работници. Сдружението ще бъде в полза на пациентите, тъй като медицинските специалисти ще могат да вземат участие в тежки операции в други болнични заведения. Така, според лекарите ще се намали и листата на чакащите пациенти и ще се повиши нивото на здравната помощ.
Доктор Димитър Шишков е началник на Клиниката по урология в Многопрофилната болница за активно лечение „Пловдив“ и член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Заявява, че нуждата от създаването на консорциум между болниците, в които се обучават студенти и Медицинския университет в града е голяма.
Очакване НС да разреши кръстосаното донорство до няколко месеца. Това заяви в интервю за Хоризонт директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова. 1 091 души в момента чакат за трансплантация у нас, почти 1 000 от тях имат нужда от нов бъбрек, сочи регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантация. В същото време бъбречнотрансплантираните у нас са около 550 души. Според пациентски организации, чакането за нов орган ще се съкрати, ако законодателят разреши кръстосаното донорство. То се прилага в случаите, когато пациентът няма подходящ дарител в семейството си, но открие такъв от друго нуждаещо се семейство. Тогава близкият на единия пациент дарява орган на другия пациенти и обратно. Необходимата законова промяна обаче се бави вече години.

Маркирана като ваксини ТЕЛК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»