Обемът на европейския фармацевтичен пазар ще достигне 206 млрд. евро през 2022

pmedСпоред прогнозата на изследователската компания Evaluate, стойността на евопейския фармацевтичен пазар до 2022 г. ще възлиза на 206 млрд. евро срещу 169 милиарда евро през 2015 г. Годишният темп на растеж (CAGR) ще бъде 2,25%.

Според експертите, основен фактор на растежа ще се превърнат иновациите в областта на лечение на рак

. Те отбелязват, също така и качествени промени и в други терапевтични области, по-специално в лечението на множествена склероза, хронична сърдечна недостатъчност, ревматоиден артрит и болестта на Алцхаймер.

Според прогнозите на Evaluate, цитирани от Pharmmedia, до 2022 лекарството Humira (adalimumab) на AbbVie ще загуби позиция на европейски лидер по обем на продажбите. Обемът на продажби на лекарството ще достигне 1,46 милиарда евро. На първо място ще излезе лекарството Xarelto (rivaroxaban) на Bayer с прогнозен обем на продажбите от 2,61 млрд. евро. При това Humira ще запази лидерските си позиции, въпреки заплахата за конкуренция от страна на биоподобните.

Експертите смятат, че през 2022 г. обема на продажбите и Xarelto в световен мащаб се очаква достигнат около 8 млрд. долара. Техните прогнози се дължат на очакванията за одобрение на лекарството за редица нови показания, в т. ч. за лечение на остра сърдечна недостатъчност, пише Pharmmedia.

Очаква се спад на продажбите в Европа на лекарства за лечение на хепатит C. Така, количеството на продажбите на препарата Sovaldi (sofosbuvir) на Gilead Sciences през 2022 г. ще възлизат на 609 млн. евро срещу 1,44 милиарда евро през 2015 г. Обема на лекарството Harvoni (ledipasvir/ sofosbuvir) през 2022 г. ще възлизат на 887 милиона евро в сравнение с 2 млрд. евро през 2015 г.

Сред лекарствата за лечение на рак през 2022 г. в TOP10 ще влязат 5 от лекарствата, за които в момента се провеждат клинични изпитвания. Що се отнася до лекарството Herceptin (trastuzumab) на Roche, ще има прогнозни продажби от 1,38 милиарда евро през 2022 г., на фона на появата на пазара на биоподобни.

Сред лекарствата за лечение на респираторни заболявания бавно, но сигурно се появяват иновативни лекарства, по-специално Nucala (mepolizumab) на GlaxoSmithKline, обема на продажбите на който през 2022 г. ще възлиза на 407 млн. евро. Междувременно, поради генерична конкуренция ТОП 10 на лидерите на европейските продажби ще напуснат такива като Spiriva (tiotropium) на компанията Boehringer Ingelheim с продажби от 676 милиона евро през 2022 г. и Seretide/Advair (fluticasone propionate/salmeterol) на GlaxoSmithKline, обемът на продажбите на който през 2022 г. ще възлизат на 675 млн. евро в сравнение с 1,55 милиарда евро през 2015 г.

Маркирана като лекарства

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»