Преглед на печата на 14.07. - здравеопазване

pp24 часа - Пациенти купуват литий от Турция, тук е спрян - бил евтин
Хора с хронични психични заболявания като шизофрения са принудени да пътуват до Турция, за да си доставят поддържащо лекарство с активна съставка литий. Това съобщиха потърпевши в редакцията на "24 часа".


"Литият изчезна преди няколко години. Произвеждаше се у нас, но производството бе прекратено заради твърде ниска цена, както ни обясниха", каза проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. Тя също има пациенти, които се организират за доставки на литий от Турция и Гърция.
"Писахме писма, водихме разговори да бъде осигурен внос, но нямаше никакви резултати. В момента няма начин пациентите да се снабдят с литий в България", допълни проф. Миланова.
Литият се използва за предотвратяване на психотични пристъпи и е част от стандартното лечение при шизофрения, биполярно разстройство и др.
Пациенти съобщиха, че в аптеките липсва и друг медикамент за хронични психози, който е евтин и достъпен. "Става дума за медикамента с международно непатентно име флуфеназин деканоат в депо форма - инжекция, която се поставя веднъж през 2,3 или 4 седмици", обясни проф. Миланова.
Препаратът се произвежда от словенската компания КРКА. У нас цената в аптеките е около 3,50 - 3,80 лв. за ампула от 25 мг.
Лекарството се използва от години у нас като поддържащо лечение и за предотвратяване на психични разстройства, "които се характеризират с чуване, виждане или усещане на въображаеми неща, нарушение на мисленето, необичайна подозрителност и неадекватност на заобикалящата среда", пише в листовката за пациенти на медикамента.
Използва се и за поддържаща терапия при мания и лечение на хиперактивност, агресивност и състояния, свързани с повишено напрежение и тревожност.
"Липсата му е проблем, тъй като трябва да търсим заместител, а това е трудно", каза проф. Миланова.
"Медикаментът не е наличен на пазара поради дефицит на активната съставка в световен мащаб. Компанията ще уведоми съответните институции кога лекарството отново ще бъде на пазара", съобщиха от отдела за връзки с обществеността на КРКА в Словения в отговор на въпросите на "24 часа".

24 часа - Още три болници стават университетски
Статут на университетски и право да обучават студенти и специализанти с решение на Министерския съвет получиха " МБАЛ - Бургас", "МБАЛ - Пловдив" и Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София.

Стандарт - Правят научен институт към МУ - Плевен
Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерски съвет да одобри искането за откриване на Научноизследователски институт в Медицински университет - Плевен, съобщиха от просветното ведомство. Предвижда се структурата на института да включва научните сектори "Медицина", "Фармация", "Обществено здраве", "Здравни грижи" и "Диагностични и социални дейности", секторите "Докторанти" и "Студентско научно творчество", Библиотека, Издателски център и научно списание на Медицинския университет - Плевен. Институтът ще бъде научно звено, в което ще се концентрират съвременна апаратура и оборудване, финансови средства и научен потенциал.

24 часа - Москов взе от ВМА и Правителствена болница поръчките за лекарства
Ведомствените болници като Правителствена, ВМА, тази на МВР, транспортните и затворническите няма да имат право сами да си организират търговете за лекарства и апаратура.
Шефовете им вече ще трябва да минават за поръчките си през Централния орган за покупки в здравеопазването, който е към министър Петър Москов. Това реши в сряда правителството по предложение на Москов. Досега през него минаваха единствено сделките на болниците към здравното министерство и общините.
Централният орган бе създаден в края на миналата година с цел да се намалят цените на купуваните лекарства чрез организирането на търгове за по-големи обеми и като средство за борба с корупцията в здравеопазването.
Центровете за спешна медицинска помощ и психиатричните болници също бяха добавени към списъка на задължените да пазаруват лекарства и оборудване през централния орган на здравния министър.

Труд - Ремонтират общински болници в София
С близо 3 млн. лв. ще се ремонтират общинските болници и ДКЦ-тата тази година. Едната част от средствата - над 1,6 млн. лв., са отделени от бюджета на местната управа и от Приватизационния фонд, а другите над 1 млн. лв. предстои да се отпуснат по различни програми.
Освен за ремонти парите ще се използват и за купуване на медицинска апаратура за лечебниците. Средно около 8 млн. лв. отделя общината на година за дофинансиране на градските болници за дейности извън здравната каса. "Осигуряваме средства, когато виждаме за какво се използват", каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети обновената неврологична клиника на Първа градска болница.
Ремонтът там е на стойност 350 хил. лв. и включва както обновяване на отделението, така и реконструкция на покрива, който преди това течеше. Поставени са още окачени тавани и са подменени подовата настилка и облицовката на стените. Предстои да се обнови и отоплителната система.

Сега - Фирмите за хора с увреждания ще печелят по-малко търгове
Броят на стоките и услугите, за които фирмите за хората с увреждания ще имат пълно предимство при обществените поръчки, се намалява на 103. Това реши вчера кабинетът с приемането на списъка по новия Закон за обществените поръчки, влязъл в сила още от април. Преди това фирмите, наели на работа инвалиди, имаха предимство при огромен брой търгове - за 385 стоки и услуги. Боядисването на сгради, продажбата на билети, уеб дизайн и др. сега отпадат.
Последният Закон за обществените поръчки въведе ограничения за специализираните предприятия за хора с увреждания, защото предимството, което им се даде в края на 2014 г., доведе до бум на тези фирми, фиктивни работни места и изкривяване на конкуренцията. Търговете по стоките и услугите са запазени за тези компании. Ограниченията в момента са три. Новото изискване е да са регистрирани като специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания най-малко 3 години преди обявяването на поръчката. Другите две условия са отпреди - фирмите имат предимство, ако могат да изпълнят сами и без подизпълнители поне 80% от обема на поръчката, за която кандидатстват. Изискването най-малко 30% от персонала да са хора с увреждания също остава.
Въпреки новото изискване да съществуват три години преди обявяването на поръчката, само от началото на годината са регистрирани 80 нови специализирани фирми, показа проверка на "Сега" в регистъра на агенцията за обществените поръчки. Миналата година са регистрирани над 170. За сравнение преди това за 10 г. бяха регистрирани едва 123 фирми.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»