Лекар осъден за фалшиви документи

spЛекар от имунохематологична лаборатория във Варна e осъден за документно престъпление. Районният съд наложил наказание пробация на 47-годишния Б.Ш., който се признал за виновен, че в периода от 1 октомври до 8 ноември 2014 година, в качеството си на лекар към едно от отделенията в Районен център по трансфузионна хематология, съставил официални документи, с които удостоверил неверни обстоятелства, съобщава Дарик.

Причината затова са три служебни бележки, съставени с цел да бъдат използвани като доказателство, че е била дарена кръв за трима болни пациенти. В действителност това не било вярно.

Съгласно параметрите на внесеното и одобрено от съда споразумение, 47-годишният лекар трябва да изпълнява съвкупност от пробационни мерки в продължение на 3 години. При периодичност два пъти седмично, за срок от 3 години, той подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес и на срещи с пробационни служители. Медикът следва също да положи 320 часа безвъзмезден общественополезен труд в рамките на две години.

Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»