Преглед на здравния печат

ppТруд Болнични бюджети орязани с до 22%
Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР. Освен това има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, допълни още д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация.
Според Грозев проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците. "Аз се надявам, че ако надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено", заяви той.
Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Маджаров.
Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне, категоричен е Грозев.
Стандарт - Плащат по-бързо болнични и майчинство
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2016 г. паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни. Срокът тече от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. Паричните обезщетения, извън тези по болничен лист, се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на данните от удостоверенията от осигурителите и от самоосигуряващите се лица относно правото на парично обезщетение по декларираните лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения десетдневен срок за първия месец от периода, за останалите календарни месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец - до 5 работни дни след изтичане на срока на обезщетението.
24 часа - Пускат 15 млн. лв. за заетост на инвалиди
15 млн. лв. по схема "Активно включване" ще отпусне социалното министерство за социални услуги и заетост на хора с увреждания. Това обяви във Варна министър Зорница Русинова. Схемата ще започне в края на юли.
От началото на месеца държавата е поела издръжката на дневния център за хора с увреждания "Слънчевата къща", след като бе ремонтиран от община Варна.
658 хил. лв. за център за деца и семейства и ранно детско развитие ще получи Варна според договор, подписан от Русинова и кмета Иван Портних. Центърът ще предостави подкрепа на около 1500 деца. Русинова направи внезапна проверка в две заведения на крайбрежната алея във Варна. От началото на годината в областта с помощта на трудовите инспектори са платени забавени заплати за 1 млн. лв.
Телеграф - 128 000 отсвириха джипито
Близо 128 000 нашенци са отсвирили джипито си само за месец, показва справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на "Телеграф".
Броят им е по-голям в сравнение със същия период през 2015, когато тази стъпка са предприели по-малко от 120 хил. здравноосигурени. Смяната на общопрактикуващия лекар (ОПЛ) може да се прави два пъти в годината - през юни и през декември. Това не важи само при промяна на адреса по местоживеене, защото тогава новият избор се извършва по всяко време на годината. Най-много недоволни от семейния медик са хората в София и Пловдив. Малко над 28 000 са били шута на джипито си в столицата и още над 13 000 под тепетата. На трето място е Варна с почти 11 500. Най-малко смени пък са направени в Смолян и Кърджали. Там нов избор са заявили съответно 1108 и 1278 жители, както и Видин с 1439.
Сега - Потребителската такса при личните лекари
и при специалистите в извънболничната помощ отново да се обвърже с минималната работна заплата, искат от Българския лекарски съюз. В момента таксата е замразена на 2.90 лв., а преди години беше 1% от минималната работна заплата, която в момента е 420 лв. От съсловната организация искат такса да плащат и освободените от нея, а след това сумите да им се възстановяват. Това не е първият път, когато се правят подобни предложения, но досега те не са приемани.
Сега - Здравната каса забави листата на чакащи за лечение
Подобно на почти всички промени в здравния сектор в последно време и появата на нововъведената националната листа на чакащи за лечение закъснява. Тя трябваше да е факт на сайта на здравната каса още през май, но все още не е готова. От касата обещаха, че списъците ще започнат да се публикуват всеки момент.
От тази година болниците са длъжни да публикуват на видно място листите на пациентите, които са записани за планов прием. Това също не е факт - поне в сайтовете на по-големите лечебни заведения списъци на чакащи няма. Болниците също така пращат отчетите си до НЗОК ежедневно, като в тях присъстват и пациентите, които са вписани в списъка на чакащите. Касата трябва да публикува национална листа на всички хора, които чакат за лечение.
От НЗОК обясниха, че болниците са имали затруднения с ежедневните отчети, тъй като от 1 април са в сила нови кодове за всички заболявания и се получавали много грешки. Наложило се да се изчистят и юридически въпроси, защото листите са публични, а трябва да се запазят личните данни на пациентите. Затова и се е наложило националната листа на чакащи да се забави.
Сега - НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични
Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година, като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв. Освен че сумата е рекордна за последните години, ръстът също е най-сериозен от 2013 г. насам. За първите три месеца са платени 15.5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, изготвена за "Сега". Това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.
24 часа - Най-много хора очакват нов бъбрек, 45 се нуждаят от черен дроб, 26 от сърце
Близо 1100 българи са в националната листа на чакащите за трансплантация, сред тях най-много се нуждаят от нов бъбрек, 45 от черен дроб, 26 чакат за донорско сърце, 15 за бял дроб и 8 за панкреас. Последните два вида присаждания все още не се извършват у нас и единственият шанс е да влязат в активната листа на Евротрансплант. От няколко години това се случва, въпреки че нямаме еднакви възможности с 9-те пълноправни държави членки в организацията.
Възможностите за намиране на донор чрез Евротрансплант ще се увеличат, когато държавата ни изпълни критерия за съгласие за донорство за 10 души в мозъчна смърт на 1 милион население, или около 70 на година. Това за момента е в пъти над реалното.
Дума - НАЙ-ЕВТИНИ СА ЛЕКАРСТВАТА В ПСИХИАТРИИТЕ, А ХРАНАТА -В ОБЩИНСКИТЕ
Най-евтин е лекарстводенят (1,81 лв.) в държавните психиатрични болници, а най-евтин е храноденят в общинските -1,76 лв. Година по-рано средно дневно лекарствата на един пациент, преминал през държавна психиатрична болница, са били с 9 ст. по-скъпи, а храната в общинска болница - с 2 ст. по-евтина. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Средно дневно лекарствата на един пациент от комплексните онкологични центрове (КОЦ) струват 182,73 лв., а най-скъп е храноденят в пневмофтизиатриите - 3,64 лв., става ясно от икономическите показатели на лечебните заведения за 2014 г. Запазва се тенденцията от предходната година, но тогава за лекарства за рак са давани 157,15 лв., а средната дневна стойност на храната за един преминал болен през специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания е 3,52 лв.
Все повече лекарства изчезват от България. От 2014 г. насам е спряна доставката на 300 медикамента. Най-много са за лечение за заболяване на нервната система. За причините и за алтернативите пред пациентите, Мария Ванкова.
Здравейте. По данни на Агенцията по лекарствата през 2014 г. са изтеглени 97 лекарства от нашия пазар. През 2015 г. броят им е скочил с почти 30 на сто, или 127 лекарства. За първата половина на тази година – още 73 изчезват от нашия пазар. Най-много от тях са за заболявания на нервната система. Има и лекарства, които се прилагат при тумор, хипертония, диабет. Алтернативи има, но смяната понякога може да крие риск, твърдят лекари.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»