Здравеопазването във вестниците на 20 юли

pregledpechatДума - Още едно лекарство без аналог изтеглят от България 
Лекарството Olysio от 150 мг капсули, което съдържа активното вещество simeprevir, няма да се продава у нас слез 31 декември. За това е уведомила Изпълнителната агенция по лекарствата фирмата "Янсен-Цилаг". Медикаментът е за лечение на хроничен хепатит С при възрастни пациенти в комбинация с други препарати. След извършена проверка от ИАЛ към 4 юли е установено, че в България няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, който да съдържа активното вещество simeprevir

Сега -  Старите лекарства ще се събират
разделно в 22 общини по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщи екоминистерството. Освен медикаменти разделно събиране ще има и за бои, лакове и други опасни продукти от бита. В Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол ще бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата, а камиони ще пътуват на определен период от време до населените места в 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване 360 хил. жители. Сега тези отпадъци се хвърлят в контейнерите.
Стандарт - Пет болници с пръстови отпечатъци
Пет болници в страната започват да работят тестово с новата система за пръстова идентификация. Пациентите ще бъдат регистрирани чрез показалеца си в столичните болница "Св. Анна", Първа МБАЛ, Първа АГ "Света София", както и Онкологичната болница. Регистрационната система ще заработи и в многопрофилната болница в Русе, съобщиха от здравната каса. За тази цел фирмата, производител на устройствата за пръстова идентификация, ще осигури безплатно до 3 устройства на лечебно заведение. Болниците няма да са задължени да приемат чрез пръстова идентификация абсолютно всеки пациент. Задачата била единствено да се проследи работата на системата в реално време и да се отстранят евентуални непредвидени грешки.
Идеята за въвеждането на системата с пръстови отпечатъци е на здравния министър Петър Москов.
Монитор - 68-годишна варненка кандидатства в Медицинския университет
68-годишна жена се яви на изпит в Медицинския университет във Варна, за да сбъдне детската си мечта - да стане медсестра. Въпреки че е в пенсионна възраст варненката е решила да се бори наравно с младежите за място във Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна.
Възрастната студентка е една от 800 кандидат-студенти по медицина в морската столица. Мераклиите за бели престилки имаха на разположение три часа, за да дадат верните отговори на 30 въпроса. Тест държаха и желаещите да изучават специалностите Помощник-фармацевт, Рентгенов лаборант, Медицински лаборант, Рехабилитатор, Медицински козметик и Инспектор по обществено здраве към Медицинския колеж.
Капитал - Съдът отмени трета поред здравна наредба
Трета поред здравна наредба отмени тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в рамките на две седмици. Става въпрос за наредбата, с която се утвърждава новият стандарт по педиатрия. Преди нея бяха отменени наредбата за удовлетвореността на пациентите и стандартът по спешна медицина в частта му за спешните отделения в болниците. Почти цялата подзаконова нормативна база на двата здравни закона - за здравното осигуряване и за здравето, беше обжалвана от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация и Сдружението на общинските болници.
По жалба на народни представители Конституционният съд (КС) отмени през март текста, с който медицинските услуги, които здравната каса плаща, се разделяха на основен и допълнителен пакет. КС обаче не отмени въвеждането на здравната карта. В момента повечето от наредбите по двата закона и медицинските стандарти се обжалват във ВАС.
Телеграф - Професия: СТРЕС
Всяка работа има своите специфични особености, които неизменно оказват влияние на практикуващите определена професия.
Според проучване на Harris Interactive, цитирано от CNBC близо 73% от хората са подложени на стрес на работното си място. Военните и шофьорите са начело на тази класация, а веднага след тях се подреждат пилотите на самолет, пожарникарите и пиарите. От друга страна хората, които влизат в борба с огъня попадат и сред най-нездравословните професии, които носят след себе си много последствия. В това число влизат и чиновниците работещи зад бюро.

Стандарт - Полиция спаси медици от бой
Само бързата намеса на полицията предотврати ескалация на напрежението, което можеше да доведе до чупене на оборудване и до физическа агресия към лекарите в Спешното отделение на болницата в Благоевград. Това признаха медици, които били на смяна в понеделник вечерта. Всичко започнало към 23 часа, когато бил приет 50-г. пациент от ромската махала на града със сърдечни проблеми. Десетина минути по-късно, въпреки че лекарите направили всичко възможно, той издъхнал. "Веднага се събрала голяма група от хора, роднини и близки на починалия. Те започнали да викат, да сипят закани. С паникбутон веднага е извикана полиция, униформените дошли навреме и укротили тълпата. Няма пострадали колеги, нито пък поражения по материалната ни база", увери във вторник преди обяд д-р Владимир Рабаджийски, шеф на СПО.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»