Преглед на здравния печат 21 юли

ppТруд - Болници отказват лечение, ако не дадем отпечатък
Болниците няма да приемат пациенти, които са отказали да дадат пръстов отпечатък. Причината е, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да плаща на лечебниците за клиничните пътеки, по които са минали болни, без да се чекират. Това стана ясно при представянето на системата за пръстова идентификация, която от вчера се тества в пет болници.
Директорът на информационната дирекция на касата Гергана Ненчовска коментира, че принципно всеки отказ на пациент да се регистрира в системата ще се счита от касата за проблем и конкретните случаи ще бъдат проверявани.
Дарик - Въвеждането на пръстовия идентификатор като вход за болниците ще утежни работата на общинските болници
Въвеждането на пръстовия идентификатор като вход за болниците от октомври меко казано ще утежни работата на общинските болници. За тях това е и допълнителен разход, и допълнителен кадрови ресурс, който трябва да осигурят задължително, защото ако не го направят, здравната каса ще спре да им плаща. Коментарът е на председателя на Сдружението на общинските болници у нас д-р Неделчо Тотев. Пред Дарик той попита, ако пациент не желае да си постави пръста върху устройството за идентификация, той насила ли трябва бъде принуждаван да го направи? По думите на медика болниците ще са принудени да казват на пациентите си, отказали да се чекират, че трябва да заплатят лечението си, защото здравната каса ще откаже да го покрие. 
Телеграф - Втори случай на зика в Румъния
Министерството на здравеопазването в Румъния получи потвърждение за втори случай на заразяване с вируса зика. Опасната за бременни жени напаст е внесена от 10-годишно дете. Пациентът пребивава във Френска Гвиана, но е на гости в съседната ни страна при свои роднини. Според уебсайта на министерството хлапето е влязло в Румъния на 12 юли. Ден по-късно са започнали симптомите - повишена температура, обрив и мускулни болки. За щастие те утихнали за 24 часа. Пациентът е приет в специализирана болница за инфекциозни и тропически болести в Букурещ, като в началото на седмицата е изписан. Лабораторните изследвания са потвърдили наличието на вируса зика във вторник.
Сега - Студентите ще взимат по-високи стипендии от 2017 г.
От втория семестър на учебната 2016-2017 г. студентите ще получават по-високи стипендии. Минималната стипендия се увеличава от 50 на 70 лв., а максималната скача от 120 на 150 лв. Увеличава се и максималният размер на помощите и наградите, които ректорът има право да дава. Това предвиждат одобрени от кабинета промени в постановлението за реда и условията на предоставяне на стипендии в университетите. Месечният размер на университетските стипендии не е актуализиран от 2008 г.
Монитор - Казват грози ли ни рак по белтъка в ДНК
Персонализирано генетично изследване на белтъка на генома за онкологични заболявания се прави за пръв път у нас в университетската Александровска болница в София, съобщиха от лечебното заведение. Чрез него могат да бъдат установени близо 200 000 мутации на онкоклетките. До момента старите тестове позволяваха да бъдат изследвани и установявани не повече от 300 гени.
Новото изследване, което се прави персонално, е особено подходящо за хора със съмнение или с хистологично-доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса, поясни д-р Мариета Василева, която го въвежда.
Земя - Телефон 112 ще е достъпен и за хора със слухови увреждания
Парламентът прие Центровете на спешен телефон 112 да осигурят необходимите условия за достъп на граждани със слухови или говорни увреждания.
Това стана с приемането на промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер
112 на второ четене. В законопроекта е записано,че министърът на вътрешните работи с издадена наредба в срок от една година трябва да уреди достъпа на хора с увреждания до единния европейски номер за спешни повиквания. Чрез приемането на промените се синхронизира българското с европейското законодателство. Промените бяха внесени от ПГ на "БСП Лява България". Народният представител от парламентарната група на вносителите Атанас Мерджанов благодари на народните представители за подкрепата по законопроекта.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»